SARAJEVSKI FORUM

Popijač pozvao islamske ulagače u Hrvatsku

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.04.2010 13:15
  • Objavljeno 06.04.2010 u 13:09
Đuro Popijač

Đuro Popijač

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Hrvatski ministar gospodarstva Đuro Popijač pozvao je u utorak u Sarajevu ulagače iz islamskih zemalja da iskoriste mogućnosti koje im nudi jugoistok Europe, uključujući Hrvatsku

Sudjelujući u radu investicijskog foruma koji je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine organiziran uz potporu Islamske banke za razvoj i koji je okupio više od pet stotina sudionika, ministar Popijač je potvrdio spremnost hrvatske vlade da nastavi poticati ulaganja u sva područja gospodarstva.

Potvrdio je kako je globalna financijska kriza ostavila traga i na Hrvatskoj no pri tom je podsjetio na niz mjera što ih je u sučeljavanju s posljedicama te krize poduzela hrvatska vlada još od veljače 2009. godine, uključujući i tri rebalansa proračuna čiji je cilj bio smanjiti javnu potrošnju.

Hrvatska je vlada, istaknuo je Popijač, odlučna sujelovati u poticanju inozemnih ulaganja baš kao što kani do kraja godine zaključiti pregovore o članstvu u Europskoj uniji.

'I to će slijediti zahvaljujući i našim prijateljima iz Slovenije', kazao je Popijač.

Investitore iz islamskih zemalja podsjetio je kako su BiH i Hrvatska već godinama najvažniji vanjskotrgovinski partneri te je potvrdio spremnost na dalju uspješnu suradnju u područjima poput energetike, cestogradnje te prehrambene i farmaceutske industrije.

Sarajevski investicijski forum zamišljen je prije svega kao mjesto na kojemu bi bile predstavljene mogućnosti investiranja u Bosni i Hercegovini no i u susjednim zemljama.

Bosanskohercegovački gospodarstvenici i predstavnici različitih vladinih agencija potencijalnim investitorima iz islamskih zemalja predstavili su 157 različitih projekata ulaganja u oblasti infrastrukture, poljoprivrede, energetike i turizma vrijedne više od jedanaest milijaredi eura.

Predsjedatelj predsjedništva BiH Haris Silajdžić pozvao je više od pet stotina sudionika sarajevskog foruma da razmisle o potencijalima koje im nudi ta zemlja ali i susjedstvo.

Posebice je inzistirao na potencijalima koje nudi energetski sektor koji je u BiH iskorišten s nepunih četrdeset posto.

Silajdžić je ocijenio kako ne treba strahovati za stabilnost BiH unatoč nesuglasicama koje obilježavaju njezinu političku pozornicu.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu suglasio je kako je stabilnost na Balkanu ključ investicija no istaknuo je kako ta stabilnost ne može biti briga samo zemalja poput BiH nego cijele međunarodne zajednice.

Uz predsjednika Islamske banke za razvoj Muhameda Alija na sarajevskom su skupu kao posebni gosti sudjelovali i predsjednik vlade Turske Recep Tayyip Erdogan i biši malezijski prenijer Mohammed Mahatir

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi