mogu si to priuštiti

Poljska zainteresirana za osnivanje razvojne banke zemalja Višegradske skupine

04.01.2018 u 14:48

Bionic
Reading

Poljska razgovara s Mađarskom o osnivanju razvojne banke koja bi bila usmjerena infrastrukturnim ulaganjima u regiji a u projekt želi uključiti i Slovačku i Češku, kazao je poljski premijer Mateusz Morawiecki

Morawiecki se u Budimpešti sastao s mađarskom kolegom Viktorom Orbanom kako bi razgovarali o gospodarskoj i političkoj suradnji dviju zemalja, kao i o kvotama Europske unije za imigrante kojima se Mađarska i Poljska protive.

Među temama razgovora bila su i pitanja vezana za energetiku kao i budući proračun EU-a. 

'Razgovarali smo o Višegradskoj razvojnoj banci. Možemo si priuštiti banku koja bi podupirala razvoj infrastrukture u regiji', kazao je u srijedu novinarima premijer Morawiecki po povratku iz posjeta Budimpešti, aludirajući na skupinu srednjeeuropskih zemalja koju čine Mađarska, Slovačka, Poljska i Češka, popularno nazvanu Višegradska četvorka. 

'U razgovorima s premijerom Orbanom odlučno smo potvrdili našu zainteresiranost. Ako Slovačka i Češka pozitivno odgovore, mogli bismo brzo formirati takvu banku', kazao je poljski premijer, ne ulazeći u pojedinosti.

 Dodao je također da poljska vlada nije promijenila skeptično stajalište spram uvođenja eura u bliskoj budućnosti unatoč apelima domaćih ekonomista koji u posljednje vrijeme pojačano nastoje uvjeriti vladu u Varšavi da se brzo priključi eurozoni i zadrži Poljsku blizu jezgri EU-a.

'Nismo promijenili našu retoriku u pogledu toga. To danas nije tema rasprave',  kazao je poljski premijer.