odlučan u namjeri

Viktor Orban brani Poljsku pred sankcijama Europske unije

22.12.2017 u 14:21

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban u petak je ponovno potvrdio da će se odlučno usprotiviti kaznenom postupku Europske unije prema Poljskoj ocijenivši da onaj 'tko napadne Poljsku napada cijelu srednju Europu'

'U interesu je mađarske nacije da se solidarizira s Poljacima i učini što može da se protiv njih ne primijeni nikakva sankcija EU-a', izjavio je Orban, premijer iz konzervativne stranke, za mađarski javni radio.

'Onaj tko napadne Poljsku napada cijelu srednju Europu', rekao je mađarski premijer.

Nakon mjeseci upozorenja, Europska komisija u petak je aktivirala protiv Poljske postupak koji u povijesti EU još nije bio primijenjen, a predviđa i mjeru oduzimanja prava glasa državi članici Unije ako se ona ne odrekne spornih pravosudnih zakona. 

Andrej Plenković i Viktor Orban Izvor: Društvene mreže / Autor: VladaRH

Bez pristanka Mađarske, sankcije ne mogu biti primijenjene jer je europski postupak složen i zahtijeva jednoglasno prihvaćanje svih europskih zemalja, osim članice koja je meta sankcija.

Pod vodstvom Viktora Orbana od 2010. godine, Mađarsku su zadnjih godina često kritizirali europski partneri jer je provodila reforme koje Unija ocjenjuje štetnima za pravnu državu i za ravnotežu vlasti. 

Orban se snažno protivi prihvaćanju izbjeglica u Mađarskoj i od 2015. godine bori se protiv europske migracijske politike. Orban je stoga pozdravio uspostavu austrijske koalicije ovaj tjedan u koju je ušla stranka krajnje desnice, što se dogodilo prvi put u nekoj zemlji Europske unije.

'Izabrana je nova kršćanska vlada koja odbacuje imigraciju', rekao je Orban.

Istaknuo je da računa, kad je riječ o suprotstavljanju migracijskoj politici Unije, na solidarnost Beča sa zemljama srednje Europe okupljene u regionalnu Višegradsku skupinu (Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka).

'Vrijeme radi za zemlje' koje se protive prihvaćanju stranih zajednica, smatra Orban koji očekuje da će i 'drugdje na Zapadu doći na vlast vlade koje se protive imigraciji'.