MINISTAR LINIĆ PRIZNAO

'Politički je bilo upitno podizati plaće dužnosnicima'

07.01.2013 u 11:43

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija Poslovni tjedan, ministar financija Slavko Linić odgovorio je na pitanje je li dijelu državnih dužnosnika u ovom trenutku trebalo povećati plaće kada se drugima smanjuju ili padaju

'Prema reakcijama, nezadovoljstvu i otporu, politički je očito upitno vrijeme, ali činjenica je da je pred Vladom zadatak usklađivanja plaća', izjavio je ministar Linić za HRT

Dodao je kako je Vlada u pregovorima sa sindikalnim rukovodstvima inzistirala da se i u uspješnim trgovačkim društvima dogovore ugovori koji će značiti odustajanje od božićnica i regresa. 'U ovoj situaciji moramo biti svjesni da se svi moramo nečega odreći kako bismo kreditorima pokazali ozbiljnost', rekao je.

Istaknuo je kako je Vladina namjera da se svaka kuna proračuna transparentno potroši. Govoreći o postupku predstečajne nagodbe, ministar je rekao kako je iznenađen brojem zahtjeva. 'Očekivali smo oko 20 tisuća zahtjeva, no pokazalo se da ima mnogo fantomskih tvrtki', kazao je. Kao postignuće ove Vlade naveo je veću poreznu disciplinu koja je dovela do 2,2 milijarde prihoda više nego godinu prije.

Na pitanje hoće li država izdavati obveznice, Linić je rekao kako Vlada smatra da bi se trebala okrenuti građanima. 'U izvršavanju obveza obratit ćemo se domaćem bankarskom tržištu, ali ćemo ići i prema građanima kako bi svoju ušteđevinu pretvorili u državne obveznice', izjavio je Linić. Kao veliki teret naveo je neprestani rast duga. Njegov je glavni akumulator, naveo je, 14 milijardi kuna koliko nas stoji, prema njegovim riječima, neodgovorno ponašanje prošle vlasti prema brodogradnji. Istaknuo je kako se opasno približavamo dugu od 60 posto BDP-a.

Pohvalio je sustav fiskalizacije, naglasio je kako je to proizvod hrvatskog čovjeka koji je kreiran kako bi se što bolje kontrolirao gotovinski promet.