AFERA BANKOMAT

Policija pronašla još 41 milijun 'šupljih' kredita

18.02.2010 u 15:23

Bionic
Reading

U nastavku kriminalističke istrage protiv osumnjičenih u aferi bankomat policija je utvrdila nova kaznena djela vezana uz odobravanje sumnjivih kredita kojima je Hrvatska poštanska banka oštećena za još četrdesetak milijuna kuna

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su kaznena djela počinjena u razdoblju od 3. veljače 2005. do 12. listopada 2007. na način da su prijavljene odgovorne osobe Hrvatske poštanske banke, a na poticaj prijavljenih odgovornih osoba trgovačkih društava, mimo propisane procedure i izlažući banku šteti velikih razmjera, tim trgovačkim društvima odobrile ukupno 10 kredita u ukupnom iznosu koji premašuje 41 milijun kuna.

Navedeni krediti do danas nisu vraćeni niti je moguća njihova naplata pa je tako Hrvatskoj poštanskoj banci pričinjena šteta u iznosu većem od 41 milijun kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja USKOK-u je podneseno posebno izvješće protiv pritvorenih čelnika HPB-a Josipa Protege, Marija Kirinića i Ivana Sladonje zbog postojanja sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, kao i protiv tri odgovorne osobe trgovačkih društava zbog poticanja na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Osim navedenog, na temelju Zakona o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba, prijavljene su i četiri pravne osobe za opisana kaznena djela.