zatečeni mirovinci

Pogledajte što ljudi koji upravljaju novcem za vaše mirovine misle o Pavićevoj reformi

30.11.2018 u 14:09

Bionic
Reading

Povodom prihvaćanja paketa mirovinskih zakona na sjednici Vlade RH, održanoj 30. studenoga 2018., pitali smo Udrugu društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava kako komentiraju predložene izmjene prema kojima bi Vlada imenovala svoje predstavnike u nadzorne odbore mirovinskih društava

Iz Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskim osiguravajućim društvima (UMFO) odgovorili su nam kako dio predloženih zakonskih rješenja nije bio raspravljan u radnim skupinama, niti su ga predstavnici mirovinske industrije zaprimili u danas na Vladi predstavljenom obliku.

'Društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima zalažu se za transparentnost poslovanja i stoga nemaju ništa protiv prijedloga da Vlada imenuje predstavnika osiguranika u nadzorne odbore mirovinskih društava iako ne vidimo opravdane razloge za takvu zakonsku promjenu. Valja istaknuti da Vlada, odnosno Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, imenovanjem svojih predstavnika u nadzorne odbore preuzima i odgovornost, a ne samo nadzor, pa apeliramo da se prilikom izbora članova nadzornih odbora vodi računa prvenstveno o njihovoj stručnosti', poručili su iz krovne udruge mirovinaca.

Prema danas na Vladi usvojenom prijedlogu, članovi uprava obveznih mirovinskih društva moraju se povući iz nadzornih odbora tvrtki u kojima imaju vlasničke udjele, poput primjerice Podravke.

'Što se tiče predložene odredbe da se članovi uprava mirovinskih društava i njihovi zaposlenici povuku iz nadzornih odbora tvrtki čiji su mirovinski fondovi dioničari, smatramo kako se na taj način stvara nejednakost među vlasnicima dionica, odnosno mirovinskim fondovima kao dioničarima uskraćuje se pravo koje imaju drugi vlasnici dionica. Predstavnici mirovinskih fondova svojim su odgovornim sudjelovanjem u radu nadzornih odbora doprinijeli razvoju tvrtki, pri čemu su taj posao radili i rade bez ikakve naknade, a istovremeno su preuzimali punu odgovornost i za odluke jamčili svojom osobnom imovinom', poručili su iz Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

  • +9
Marko Pavić na predstavljanju reforme mirovinskog sustava Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Kako ukazuju iz te udruge, jedna od zadaća društava za upravljanje mirovinskim fondovima jest i poticanje razvoja hrvatskog gospodarstva, što uključuje poticanje razvoja tržišta kapitala, a ujedno time razvoja tržišta rada. Stoga smatraju kako su upravo mirovinski fondovi svojim radom u nadzornim odborima doprinijeli transparentnosti izvještavanja istih tvrtki, kao i razvoju korporativnog upravljanja.

'Uvijek ističemo da nije dobro da se politika uključuje u donošenje poslovnih odluka za koje je nužna stručnost te upućenost u tematiku, pa se nadamo kako predložena zakonska rješenja neće značiti političko odlučivanje o radu mirovinskih fondova koji moraju voditi računa prije svega o svojim članovima i njihovim interesima', zaključuju iz udruge mirovinaca.