papreni iznosi

Pogledajte koliko su porasle rate stambenih kredita, kamate nezaustavljivo idu gore

14.10.2023 u 11:25

Bionic
Reading

Zaoštravanje monetarne politike Europske središnje banke sve se jače odražava na cijene kredita u Hrvatskoj. Postupno rastu kamatne stope na kredite za sve korisnike. Provjerili smo kako se kreću kamatne stope na stambene kredite i koliko su porasle rate od početka godine

Prema zadnjim podacima Hrvatske narodne banke za kolovoz, hrvatski građani su se zaduživali po višim kamatnim stopama nego u srpnju, bez obzira na to je li riječ o stambenom ili gotovinskom nenamjenskom kreditiranju.

Prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene stambene kredite u kolovozu u odnosu na srpanj povećala se za 28 baznih bodova, na razinu od 3,5 posto.

Uz zaoštravanje monetarne politike, rast kamatne stope u kolovozu djelomično je posljedica manjeg iznosa novougovorenih stambenih kredita u okviru državnog programa subvencioniranja u usporedbi s proteklih nekoliko mjeseci, a koji se obično odobravaju uz nižu kamatnu stopu od tržišnih prosjeka, ističu analitičari HNB-a.

Informativna lista HNB-a, koja uspoređuje efektivne kamatne stope (kamatna stopa koja odražava sve troškove kredita, uključujući naknade, osiguranja, depozit i ostale izravno povezane troškove kredita), pokazuje da se uvjeti stambenih kredita i dalje zaoštravaju.

Prema aktualnoj listi HNB-a, fiksne efektivne kamatne stope za nove stambene kredite kod 15 hrvatskih banaka s ponudom takvih kredita kreću se od 3,86 posto (Banka kovanica) do 6,37 posto (Kentbank).

Najveće banke imaju prilično izjednačene uvjete s efektivnom kamatnom stopom od približno 4,5 posto. U odnosu na početak godine, kamatne stope porasle su za približno jedan postotni poen, što je donijelo osjetno povišenje kreditnih anuiteta.

Primjerice, za stambeni kredit od 100.000 eura na rok od 20 godina mjesečna rata postala je skuplja za pedesetak eura. Za cjelokupni period otplate to znači 12.000 eura veću svotu otplate.

Kada je riječ o postojećim stambenim kreditima, sa značajnim rastom kamata suočeni su korisnici kredita s varijabilnim kamatnim stopama vezanim uz Euribor. Trenutno 6-mjesečni Euribor iznosi 4,1 posto, što znači da da su se kamatne stope za većinu korisnika kredita popele iznad pet posto.

Porast kamatnih stopa na kredite vezane uz Euribor ovisi o pojedinačnim odlukama banaka, pri čemu su pojedine smanjile kamatnu maržu kako bi ublažile utjecaj porasta Euribora na dužnike. Također, sve banke nude korisnicima zaštitu od kamatnog rizika fiksiranjem kamatne stope.

Korisnicima kredita s varijabilnim kamatnim stopama vezanim uz nacionalnu referentnu stopu (NRS) kamate zasad nisu rasle s obzirom na to da je NRS bio stabilan. No kako se NRS formira na temelju prosječne kamatne stope na depozite, najavljeni rast kamatnih stopa na štedne depozite vjerojatno će u narednom razdoblju dovesti do porasta NRS-a i posljedično poskupljenja postojećih stambenih kredita i ovoj kategoriji dužnika.