stara VS. AutoCESTA

Pogledajte kojom cestom se najviše isplati putovati do mora

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 28.07.2017 21:33
  • Objavljeno 28.07.2017 u 21:33
Stara cesta Rijeka - Zagreb

Stara cesta Rijeka - Zagreb

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Cestarine u Hrvatskoj su među najvišima u Europi. Za put od 280 kilometara od Zagreba do Zadra platit ćete 134 kune i, naravno, još toliko za povrat. Stoga se sve više, u kontekstu putovanja na ljetovanje, spominje stara cesta, koja je besplatna, ali i puno sporija i nesigurnija

Na primjeru puta od Zagreba od Zadra ilustrirat ćemo što se prosječnom zagrebačkom turistu isplati bolje – autocesta ili stara cesta.

Udaljenost je manje-više identična: autocestom se vozi 285 kilometara, a starom cestom 282 kilometra. No razlika u vremenu putovanja je znatno veća. HAK procjenjuje da za put od Zagreba do Zadra starom cestom treba četiri i pol sata. Istovremeno se autocestom stiže za dva sata i 55 minuta. 

  • +22
  • +19

Prometne gužve na sve strane

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Potrošnja goriva također je vrlo slična, pod pretpostavljenim uvjetom da vaše vozilo troši šest litara benzina na sto kilometara. Prema HAK-ovom kalkulatoru, trošak goriva po staroj cesti iznosi 154,44 kune, dok se na autocesti potroši tek 30 lipa više. No ovisno o brzini i vašem stilu vožnje, potrošnja goriva na autocesti može biti znatno veća. Jedina razlika u ove dvije rute, prema HAK-ovom kalkulatoru, je cestarina od 134 kune. Isplati li vam se više imati 134 kune ili putovati na more sat i pol dulje, ostavljamo čitateljima na procjenu.

Usporedba je na prvi pogled bezazlena, no pogledajmo što se događa kada u Zadar krenete iz Osijeka. Autocestom krećete na put od 560 kilometara, put će trajati oko pet sati, potrošit ćete goriva za 307 kuna i 269 kuna za cestarinu. Izbjegavate li autocestu, put će biti nešto kraći (515 kilometara preko Virovitice), ali će biti i tri sata dulji (osam sati). Za tri sata vožnje dakle uštedjet ćete 269 kuna.

Uopće nema sumnje da se vožnja starom cestom prema moru isplati bolje od autoceste, no sve ovisi o tome koliko ste dugo spremni voziti, koliko vam se žuri i imate li djece ili ne. Roditelji s djecom uopće ne bi trebali razmišljati kojim putem krenuti jer se autocestom stiže znatno brže, uz bitno veću sigurnost i komfor.

  • +3

Kilometarske kolone na NP-u Lučko

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Kao jednu od najspominjanijih prednosti stare ceste ističu se brojne atrakcije koje se nalaze uz nju. Dovoljno je spomenuti Plitvička jezera, slapove na Rastokama, kanjone Zelenog vira i Vražjeg prolaza, slapove Krke i kninsku tvrđavu. Osim toga, gastronomska ponuda uz staru cestu daleko je bogatija od odmarališta uz autocestu.

Autocesta, uz već spomenutu brzinu, nudi zavidnu sigurnost i preglednost ceste kakvu na staroj nećete imati ni izdaleka. Također, na staroj cesti su česti radovi, zbog čega dolazi do gužvi, a vrlo često mogli biste zapeti iza traktorista, kamiona i ostalih 'sporovoza' koje će trebati pretjecati. Do gužvi dolazi i na autocesti, posebice kada se zagužva na nekoj od frekventnijih naplatnih postaja poput Lučkog kod Zagreba.

Ako volite bržu vožnju, također se preporučuje autocesta jer je ona stara načičkana policijskim patrolama te su na njoj četiri kamere za nadzor prometa. Nedostatak autoceste je i taj što je na njoj gorivo redovito skuplje i ne nudi nikakve popratne sadržaje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!