VELIKA INVESTICIJA

Pogledajte kako izgleda novi terminal Zračne luke Dubrovnik

08.02.2017 u 11:19

  • +5

Novootvoreni terminal Zračne luke Dubrovnik

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Bionic
Reading

Putnici u Zračnoj luci Dubrovnik od utorka se registriraju u novoizgrađenoj zgradi C koja je dio novog putničkog terminala nastalog integracijom triju postojećih zgrada. Radove vrijedne 476 milijuna kuna izveo je konzorcij hrvatskih tvrtki KFK Tehnika – Kamgrad

Riječ je o dijelu projekta Razvoj i obnova Zračne luke Dubrovnik vrijednog ukupno 225 milijuna eura.

Od toga iznosa 32,5 milijuna eura dobiven je iz takozvanog Junckerova plana poticanja ulaganja – Europskog fonda za strateške investicije (EFSI). Oko 160 milijuna eura odobrila je u srpnju 2016. Europska komisija. Ostatak investicije financirati će se kreditima EIB-a i HBOR-a (32,5 milijuna eura) i vlastitim sredstvima u iznosu od 34,5 milijuna eura.

Osim izgradnje putničkog terminala u planu je i potpuno renoviranje uzletno-sletne staze, gradnja objekata suprastrukture zračne luke, rekonstrukcija infrastrukturnih sustava zemaljske strane zračne luke i rekonstrukcija interne elektromagnetske mreže.

Za te je radove početkom godine raspisan natječaj, koji je još u tijeku, ukupno vrijedan 927,8 milijuna kuna.

Prošle godine Zračna luka Dubrovnik zabilježila je rekordan broj putnika, skoro dva milijuna, što je za 17 posto više nego 2015. Ukupni prihodi iznosili su oko 280 milijuna kuna, a očekuje se dobit od 85 milijuna kuna.