BAZA HGK

Pogledajte 100 najpoželjnijih investicija

10.05.2013 u 12:13

Bionic
Reading

Hrvatska gospodarska komora objavila je na internetu katalog investicijskih projekata, bazu u kojoj je sada stotinjak, većinom privatnih projekata, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 5,5 milijardi eura. Na prodaju su luksuzna odmarališta, golf-igrališta, lječilišta, poslovni tornjevi i žičare, koje tek treba sagraditi, a projekti su u različitim fazama pripreme

Pretraživati se mogu prema sektorima ili županijama, najviše ih je u turizmu (31), najveći broj projekata je u Zagrebu i Istri, dok najvrednije projekte nosi Zadarska županija (1,3 milijarde eura). Većinom su to privatni projekti, no ima i onih u kojima su nositelji projekata gradovi ili županije, pa su uvršteni primjerice obnova Zračne luke Rijeka i žičare Sljeme.

Projekti su u različitima fazama pripreme, često imaju tek djelomičnu dokumentaciju, što je slučaj kod poznatog projekta Vincenza Blagaića Hrvatski san - Dubrovački biser ili Wellnes-centra u Ninu.

Investitora koji bi uložio 10 milijuna eura traži tvrtka Mate Rimca radi ulaganja u 'razvoj i proizvodnja pogonskih i baterijskih sustava te supersportskih električnih vozila visokih performansi'.

Prodaju se ili traže strateške partnere Toranj Imperium u Zagrebu (ranije poznat kao Crni Monolit), Phoenix Plaza u Sesevetama, City Centar Colosseum Slavonski Brod, golf-igralište u Istri, Automotodrom Grobnik.

Baza podataka investicijskih projekata prikupljena je kroz mrežu županijskih gospodarskih komora, a iz HGK pozivaju nositelje projekata da im se jave kako bi ih uvrstili.