INVESTICIJA OD 85 MIL. KN.

Podzemno skladište plina Okoli ulaže u dvije nove bušotine

03.12.2014 u 16:14

Bionic
Reading

Podzemno skladište plina (PSP) Okoli obilježilo je danas početak 85 milijuna kuna vrijednog projekta izgradnje dviju novih bušotina, koje će za gotovo 15 posto povećati izlazne kapacitete PSP-a Okoli

Predsjednik Uprave PSP-a Okoli Krešimir Malec kazao je kako je to ulaganje, pored drugih kako što je ulaganje u kompresornice i zbrinjavanje slivnih voda, bitno za pripremu PSP-a za vrijeme kad će tržište biti potpuno otvoreno.

Kad investicijski ciklus završi, kako se planira 2017. godine, tvrtka PSP i samo skladište u Okolima, trebalo bi biti konkurentno ne samo u Hrvatskoj već i u regiji, kaže Malec.

Dodaje da otpočetka postojanja skladišta u njegovu prostoru nikad nije bilo toliko radova i investicija kao danas.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kaže da tako jednostavno mora biti jer bez investicija PSP ne bi mogao istupiti na potpuno liberalizirano tržište, za dvije i pol godine.

U izjavi za novinare uoči samog obilaska bušotina, ministar Vrdoljak istaknuo je da hrvatski potrošači ne moraju strahovati od nestašice plina ove zime, bez obzira na plinske krize u Europi.

"Nemamo razloga strahovati, ali imamo razloga investirati u skladište i njegovu fleksibilnost i kvalitetu, a kako bi na otvorenom tržištu bilo konkurentno", kaže Vrdoljak.

Vrdoljak je još jednom istaknuo da odustajanje Rusije od Južnog toka neće utjecati na sigurnost opskrbe plinom u Hrvatskoj te dodao da Hrvatska ima svoje projekte, kao što su plinovod IAP, LNG terminal i istraživanje izvora na Jadranu i kontinentu.

Inače, operator sustava skladišta plina, tvrtka PSP je prije 15-ak dana počela prvu fazu izgradnje vršnog skladišta plina Grubišno Polje, a iz tvrtke ističu važnost ulaganja u modernizaciju postrojenja Okoli.

Tako je početkom ove godine završen ciklus rekonstrukcije najproduktivnijih bušotina pogona Okoli, krajem studenoga je završen 16 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje sustava za zbrinjavanje slojnih voda, a danas je započelo izvođenje radova na izgradnji dviju novih bušotina. U tijeku je i priprema 170 milijuna kuna vrijednog projekta rekonstrukcije i modernizacije motokompresorske stanice, a realizacijom tog projekta, kako ističu iz PSP-a, znatno će se smanjiti broj dana ciklusa utiskivanja (sa 180 na 120) i osigurati rezervni kapaciteti utiskivanja.