radna mjesta

Poduzetnicima Zagrebačke županije četiri milijuna kuna covid potpora

19.11.2020 u 11:11

Bionic
Reading

Poduzetnicima s područja Zagrebačke županije isplaćeno je bespovratnih četiri milijuna kuna tzv. "covid potpora", a uskoro kreće isplata dodatnih devet milijuna kuna za konkurentnost, izvijestili su u četvrtak iz županije. "Ako usporedimo proračun koji smo definirali na početku 2020. i izmjene donesene kroz rebalans, onda se vidi da smo bespovratne potpore za poduzetnike podigli za 85 posto, na ukupno 13 milijuna kuna", istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Po podacima iz priopćenja, bespovratne potpore za očuvanje i poticanje poslovne aktivnost u ukupnom iznosu od četiri milijuna kuna dobilo je 597 poduzetnika čiji je rad bio obustavljen zbog lockdowna, navode iz Županije.

Natječaj za te covid potpore bio je otvoren od 4. lipnja do 6. srpnja, a namijenjen je mikro subjektima malog gospodarstva čije je poslovanje bilo obustavljeno odlukom Stožera civilne zaštite RH od 19. ožujka.

Iz Zagrebačke županije navode da se ukupno četiri milijuna kuna potpore, zbog velikog interesa poduzetnika, isplaćivalo nakon obrade prijava u pet navrata, u razdoblju od kraja srpnja do studenoga. 

Najavljuju i kako uskoro kreće isplata dodatnih devet milijuna kuna bespovratnih sredstava za poticanje konkurentnosti.

Naime, u završnoj su obradi prijave pristigle na natječaj za dodjelu bespovratnih potpora subjektima malog gospodarstva s ciljem jačanja konkurentnosti koji je bio otvoren do 30. rujna, a početak isplate tih potpora očekuje se početkom prosinca. 

Bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu do 100 tisuća kuna dodjeljivat će se za proizvodne djelatnosti, i to za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti. 

Za neproizvodne djelatnosti maksimalni iznos potpore iznosi do 40 tisuća kuna, a dodjeljivat će se za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti, uređenje poslovnog prostora, nabavu informatičke opreme, izradu web stranica te nabavu vozila ili radnih strojeva za obavljanje djelatnosti.