Boris Lukovnjak za tportal

Prvi frizer Hrvatske bez dlake na jeziku: Niži PDV je spas, eliminirat će nelojalnu konkurenciju i otvoriti radna mjesta

08.10.2020 u 21:42

Bionic
Reading

Stopa PDV-a od 25 posto mučila je frizersku struku i prije koronakrize, a ona ih je samo stjerala u kut. Poruka je to koju su frizeri poslali danas s mirnog prosvjeda na Markovu trgu te su zatražili smanjenje stope PDV-a na 13 posto. Takve snižene stope koriste mnoge zemlje EU-a, poput Slovenije, Češke, Irske, Poljske i Nizozemske te bi s njima više frizera ušlo u sustav PDV-a, kojeg se mnogi danas opravdano pribojavaju. Kakvo je stanje u industriji i što se očekuje od Vlade, upitali smo Borisa Lukovnjaka, šefa Ceha frizera pri Hrvatskoj obrtničkoj komori

Lukovnjak nam uvodno objašnjava da su zbog pandemije već u drugom dijelu ožujka zatvorili svoja vrata, a za vrijeme lockdowna u travnju bili su zatvoreni pa nisu ostvarivali nikakve prihode.

'Kada je ponovno omogućen rad, došlo je do kratkoročnog oporavka poslovanja jer su ljudi dugo čekali na naše usluge. No ipak, zabilježen je ukupni pad prometa i sasvim sigurno bi se stanje promijenilo na bolje ukoliko bi se prihvatili prijedlozi struke', kaže nam sugovornik.

'Iako je fokus trenutno na smanjenju stope PDV-a, za koju se Hrvatska obrtnička komora zalaže još od 2013., brojni su izazovi koji se vežu uz našu struku. Ono čime se Ceh frizera i kozmetičara HOK-a bavi već dug niz godina jest unaprjeđenje strukovnog obrazovanja unutar naše branše, promoviranje važnosti cjeloživotnog obrazovanja u struci, ukazivanje na nelojalnu konkurenciju, odnosno neophodnu potrebu smanjenja sive ekonomije, administrativno rasterećenje poslovanja, ali i porezno rasterećenje čiji je dio upravo smanjenje stope PDV-a u našoj djelatnosti', objašnjava.

'Vjerujemo da bi snižena stopa donijela višestruku korist, omogućila otvaranje novih radnih mjesta, smanjila rad na crno, a povećala bi se i kvaliteta poslovanja', dodaje Lukovnjak. S time na umu kaže da trenutačni zahtjevi nisu nikakav kratkoročni pritisak na Vladu, jer Ceh frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore kroz svoj rad predstavlja struku već dug niz godina i ostvaruje dobru suradnju s nadležnim institucijama, zbog čega vjeruje da će se partnerstvo nastaviti i s ovom Vladom.

Što se novih restriktivnih mjera HZJZ-a tiče, Lukovnjak ističe kako će se morati pronaći balans između zdravlja i neometanog rada, odnosno nastavka što normalnijeg života, 'novog normalnog'. 'Zasigurno bi restriktivnije mjere u konačnici rezultirale otežanim poslovanjem frizera. U dijalogu smo s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, a mi kao struka predlagat ćemo razumne i provedive mjere', zaključio je.

Podsjetimo, frizerska struka, ujedinjena pod okriljem Inicijative za uvođenje niže stope PDV-a od 13 posto na frizerske usluge, održala je danas miran prosvjed na zagrebačkom Markovu trgu, ispred Vlade, kako bi skrenuli pozornost na izazovnu situaciju u kojoj se nalaze.

  • +4
Prosvjed frizera na Markovu trgu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'U razdoblju od pet godina državni proračun prihodovat će 68 milijuna kuna više, utrostručit će se broj frizerskih salona u sustavu PDV-a, otvorit će se minimalno 700 novih radnih mjesta, imat ćemo mogućnost podići plaće našim frizerima, smanjit će se udio sive ekonomije, spriječit će se ili barem značajno ublažiti iseljavanje frizera kao glavni učinak smanjenja stope PDV-a', naveo je Ivica Pavlačić, vlasnik salona Merlinka koji ima 15 zaposlenih i jedan je od pokretača inicijative te je ujedno u suradnji s ekonomskim analitičarima pripremio analizu učinaka smanjenja stope PDV-a na 13 posto.

'Smanjenje stope PDV-a omogućit će nam zapošljavanje jednog djelatnika više jer smo blizu poreznog praga od tristo tisuća kuna. Nije nam stimulativno ni isplativo prijeći prag jer cijene usluge moraju ostati iste i zbog korone, zbog koje imamo i novi režim rada', rekla je pak je Elvira Troskot, suvlasnica frizerskog salona Lest, trenutno izvan sustava PDV-a. Kako ističe, ako prijeđu porezni prag, moraju plaćati oko četiri tisuće kuna PDV-a mjesečno uz plaćanje plaće za novog djelatnika, što je značajno troškovno opterećenje koje im otežava profitabilnost. Trenutno salon zapošljava dvije osobe, što je rubno kako ne bi prešle prag.

Frizeri su ispred Vlade tražili sastanak s premijerom i ministrom financija te su im donijeli škare i češalj s porukom da ih za pet do 10 godina neće imati tko šišati.