JAVNA NABAVA

Poduzetnici sumnjičavi prema HŽ-ovim natječajima

22.03.2010 u 15:00

Bionic
Reading

Ukupna vrijednost postupaka javne nabave objavljenih na internetskom portalu HŽ - Infrastrukture, tijekom prvih sto dana njegova rada, je 151 milijun kuna, izvijestio je član Uprave HŽ - Infrastrukture Ivan Matasić na današnjoj konferenciji za novinare

Od tog iznosa, u otvorenom postupku javne nabave bile su robe, radovi i usluge ukupne vrijednosti približno 146 milijuna kuna, podaci su HŽ - Infrastruktura.

Na internet portalu zabilježen je velik interes, najveći je broj posjeta zainteresiranih stranaka iz Hrvatske, rekao je Matasić. No, ističe i kako su samo tri tvrtke iskoristile mogućnost upisa u registar izvođača radova i njih HŽ Infrastruktura automatski elektronskom poštom obavještava o postupcima javne nabave.

Matasić kaže da se općenito malo tvrtki javlja na natječaje koje objavljuje HŽ - Infrastruktura s obzirom na krizu i nedostatak poslova na tržištu. 'Ne mogu si to objasniti. Očekivao sam navalu ponuđača u vrijeme krize. Neke sam osobno pozivao i uvjeravao ih da natječaji nisu namješteni', kazao je Matasić.

Najavio je da će sredinom travnja biti organizirano još jedno predstavljanje portala i to u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom. Po njegovim riječima, HŽ - Infrastruktura će u ovoj godini putem portala objaviti nadmetanja vrijedna ukupno 725 milijuna kuna

Uz već objavljenih 151 milijun kuna, novi postupci odnose se na nabavu robe vrijedne 105 milijuna kuna, radova ukupne vrijednosti 283 milijuna kuna i usluga vrijednih ukupno 186 milijuna kuna.

Matasić, na temelju studije jedne međunarodne tvrtke, procjenjuje da javne nabave HŽ - Infrastrukture izravno utječu na očuvanje dvije tisuće radnih mjesta i to u proizvodnji.

U razdoblju od 2010. do 2015. godine, HŽ - Infrastruktura planira investicije u iznosu 66,75 milijuna eura u pripremu tehničke dokumentacije za pomoć iz fondova EU-a.

Kvalitetna priprema projekata ključna je za povlačenje novca EU-a, kaže Matasić i napominje da HŽ - Infrastruktura ima najbolji tim stručnjaka u Hrvatskoj koji se bavi tim područjem.