UDRUGA FRANAK

'Podržava nas i povjerenica za informiranje, HNB nam mora dostaviti podatke'

  • Autor: D. J.
  • Zadnja izmjena 30.11.2015 11:29
  • Objavljeno 30.11.2015 u 11:10
Udruga Franak

Udruga Franak

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Prijave Udruge Franak urodile su plodom – povjerenica za informiranje upozorava na nezakonit rad HNB-a, a i HNB je konačno reagirao te naložio bankama da žurno uklone dio nezakonitosti iz aneksa ugovora za konverziju, navodi se u najnovijem priopćenju Udruge Franak koje prenosimo u cijelosti

'Povjerenica za informiranje dostavila je Udruzi Franak u petak 27. studenoga odluku kojom su uvaženi navodi žalbe Udruge Franak. Utvrđena je HNB-ova povreda Zakona o pravu na pristup informacijama te HNB-ovo nepostupanje po zakonu kada je odbio dostaviti zatražene podatke o kamatnim stopama poslovnih banaka od 2002. do 2015. HNB-u je naloženo da u roku od 15 dana riješi zahtjev Udruge Franak na zakonom propisan način.

HNB je pak reagirao na prijave Udruge Franak kojima je zatraženo od Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke (HNB) da nadzorom banaka utvrde nepravilnosti u aneksima te je 26. studenoga 2015. naložio bankama da, bez odgađanja, iz aneksa za konverziju kredita u švicarskim francima uklone:

- uvjetovanja u aneksima kojima se dužnici odriču potraživanja prema bankama
- mogućnost samovoljnog ponašanja banaka u budućnosti
- bilo kakve dodatne instrumente osiguranja
- ugovorne odredbe o ništetnosti aneksa u slučaju odluke Ustavnoga suda o neustavnosti zakona o konverziji
- odredbe o namirivanju manjka uplate bez sporazuma s dužnicima.

Udruga Franak pozdravlja nove aktivnosti HNB-a i istodobno upozorava da time nisu riješeni svi problemi te da između ostaloga proizlaze iz manjkavosti zakona o konverziji. Udruga Franak ukazuje na sljedeće probleme u regulativi i postupanju banaka:

1. Potrebno je produljiti rok potrošaču za prihvat izračuna konverzije zbog niza nepravilnosti koje su se pojavile u ponudama konverzije.
2.Banke evidentno krše zakon ne priznajući svim dužnicima status klijenta.
3.Sberbank d.d. manipulira kupovnim i prodajnim tečajem za izračun početne glavnice za kredit u euru.
4.Potrebno je propisati rok u kojem banka po prihvatu konverzije mora s potrošačem zaključiti aneks ugovora.
5.Potrebno je dodatno regulirati to da su ništetne sve odredbe ugovora koje općenito ne spadaju u konverziju odnosno koje derogiraju prava potrošača.
6. Potrebno je detaljnije regulirati pitanje otkazanih kredita te omogućiti da se otkazani krediti mogu reprogramirati i dalje otplaćivati, pa čak i uz otpis zateznih kamata, jer do otkaza ne bi došlo da je konverzija provedena na vrijeme.
7.Potrebno je urediti obveze između banke i vjerovnika koji je preuzeo naplatu dugovanja (prodaja, ustup duga, osiguranje). Najjednostavnije bi bilo da banke koje su bile vjerovnici naprave potrebne izračune i anekse jer je upitno koliko su novi, treći vjerovnici, koji nisu banke, sposobni pripremiti sve potrebne materijale za konverziju.
8.U konverziji se kao ključan i najveći problem pojavio problem točnosti kamatnih stopa po kojima se izračunava konverzija, a vezano uz to pojavljuje se problem visokih fiksnih marži koje su nezakonite jer su utemeljene na kamatnim stopama što su nezakonito povećavane. U skladu s time, potrebno je obvezati HNB da u roku od 15 dana objavi javno sve podatke o kamatnim stopama za sve vrste kredita u euru te za sve banke koje ulaze u postupak konverzije od 2002. do danas. Potrebno je uskladiti taj rok s produljenjem roka za prihvat konverzije.

Ako bi se sve predloženo i provelo, konačno više ne bi bilo nikakvih primjedaba na regulativu, nego bi samo valjalo nadzorom utvrditi krše li banke propise.

Postavlja se i opravdano pitanje – kako je moguće i je li uopće bilo zakonito postupanje revizora koji su se ogradili od točnosti i potpunosti ulaznih podataka banaka u vezi s izračunima konverzije, jesu li revizori koji su trebali jamčiti za točnost izračuna konverzije uopće obavili posao u skladu sa zakonom ili su, po nalogu banaka, pokušali mimoići zakon.

Udruga Franak ponovno poziva HNB da žurno objavi sve podatke o kamatama kojima raspolaže. Pozivamo HNB da bez odgađanja uputi svoje supervizore u poslovne banke radi utvrđenja i provjere podataka o kamatnim stopama koje su banke javno objavile na svojim web stranicama i po kojima provode konverziju.

Udruga Franak neće nestati sve dok ne nestane bezakonje koje ju je stvorilo', navodi se u priopćenju Udruge Franak od ponedjeljka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!