RASKINUT UGOVOR S ADRIATIC GRUPOM

Podravka razočarana Austrijancima, računaju da će više zaraditi sa Švicarcima

11.04.2018 u 11:30

Bionic
Reading

Podravka je raskinula ugovor s tvrtkom Adriatic Grupa iz Austrije, koja je dosad distribuirala proizvode koprivničke kompanije na tržište zapadne Europe. Novi distributer navodno bi trebala biti švicarska firma Kreis

Iz Podravke su za tportal potvrdili kako više ne rade s Adriatic Grupom.

'S obzirom na to da dosadašnji distributer nije ispunjavao ugovorene ciljeve te da je prodaja na povjerenim mu tržištima znatno smanjena u odnosu na razdoblje kada mu je distribucija dodijeljena, odlučili smo raskinuti ovu nezadovoljavajuću poslovnu suradnju', odgovor je iz Podravke.

Iako su prema neslužbenim informacijama blizu potpisivanja ugovora s novim distributerom, švicarskim Kreisom, to nisu htjeli potvrditi.

Koliko je Adriatic podbacio u prodaji Podravkinih proizvoda na tržištu zapadne Europe, iz koprivničke tvrtke također nisu željeli precizirati. Međutim nama je u ruke došao ugovor o raskidu suradnje s Adriatic Grupom, iz kojeg je vidljivo kako je u 2017. distribucija i prodaja Podravkinih proizvoda pala za više od 30 posto u odnosu na 2016. godinu.

Tražili smo komentar od Adriatic Grupe, ali oni nisu željeli ništa službeno reći.

  • +8
Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Podravka je s Kreisom već surađivala prije šest godina, ali je ugovor raskinula prijašnja Uprava na čijem je čelu bio Zvonimir Mršić. Švicarci su tad, doznajemo iz pouzdanih izvora, nezadovoljni prekidom suradnje podnijeli tužbu protiv Podravke. U slučaju potpisivanja novog ugovora tužba će biti povučena.

Ključni čovjek i suvlasnik Kreisa je švicarski poduzetnik hrvatskih korijena Ilija Sirovina. On je ujedno vlasnik bosanskohercegovačke tvrtke Vitaminka, prerađivača voća i povrća te proizvođača sokova.

Prije desetak godina Podravka je bila zainteresirana za preuzimanje Vitaminke. Možda se nakon obnove suradnje s Kreisom ponovo aktualizira i ta priča.