ZBOG POPIJAČEVOG ISTUPA

Podravka prijeti izlaskom iz HUP-a

Bionic
Reading

Zbog načina i tona kojim je Đuro Popijač, ravnatelj Hrvatske udruge poslodavaca, u emisiji 'Otvoreno' na HTV-u razmatrao rad uprave, ali i potencijalnu privatizaciju državnog udjela u Podravci, u koprivničkoj kompaniji razmišljaju o izlasku iz članstva HUP-a

'Neumjesno je da ravnatelj udruge koja se financira iz članarine govori o vlasničkim pozicijama članica. Osim toga iz Popijačeva se istupa stekao dojam da je već upoznat s idejama o preuzimanju Podravke koje se očito negdje i kreiraju i koje podržava', kazao je Poslovnom dnevniku Marin Pucar član uprave Podravke.

'Osim toga iz Popijačeva se istupa stekao dojam da je već upoznat s idejama o preuzimanju Podravke koje se očito negdje i kreiraju i koje podržava', kaže Pucar. Stav je Uprave da takvi istupi, pogotovo razmatranje mogućnosti privatizacije, u ovome trenutku proizvode dodatnu nestabilnost.

Zbog toga je Miroslav Vitković, zamjenik predsjednika Uprave, o mogućnosti izlaska iz HUP-a obavijestio i predsjednika Udruge Damira Kuštraka. Kuštrak kaže kako razumije zabrinutost članova Uprave. 'Podravku cijenimo i želimo da se što prije odmakne od afera i vrati u normalne poslovne vode. Štoviše, u svome je članstvu želimo kao jaku, čvrstu kompaniju', rekao je. Vjeruje i da će se taj nesporazum prevladati. 'Članice HUP-a nisu pojedinci nego kompanije, čiji predstavnici sudjeluju u radu udruge, a u ovome trenutku se dva predstavnika Podravke nalaze u zatvoru. Stoga bi bilo dobro da se čim prije imenuju novi predstavnici iz Podravke u HUP, a stekao sam dojam da bi se to i moglo dogoditi nakon što se održi sljedeći Nadzorni odbor', kazao je Kuštrak. U moru puno težih i ozbiljnijih informacija vezanih za aferu Podravka i osobe koje su u nju uključene prijetnja izlaskom kompanije iz članstva HUP-a doista se čini bizarnom.

No samo naizgled. Podravkaši, a i neki sugovornici Poslovnog dnevnika iz poslovnog miljea potvrđuju postojanje straha od preuzimanja Podravke, pri čemu svako daljnje ljuljanje stabilnosti kompaniju čini lakšom metom. Na tu je mogućnost upozoren i državni vrh pa je to, navodno, bio i jedan od razloga zbog kojeg je upravo Ljubo Jurčić izabran za članstvo u NO a Podravka uvrštena na popis poduzeća od nacionalne važnosti. "Zbog toga svaki pokušaj neprijateljskog preuzimanja bilo bi teže realizirati", komentira jedan sugovornik koji je htio ostati anoniman. Dodaje kako "da uopće nije nemoguće da netko i pokuša iskoristiti gužvu".

A upravo su prošlotjedno Popijačevo spominjanje interesa grupe domaćih poduzetnika za kupnju Podravke i netom nakon toga izjava Emila Tedeschija, predsjednika Uprave Atlantic grupe, koji je medijima potvrdio načelan interes za nekim Podravkinim segmentima, pothranile teoriju o preuzimanju. Iako je Tedeschi pod pritiskom burze u petak demantirao postojanje plana preuzimanja, lavinu oko Podravke je, kažu upućeni, vrlo svjesno zakotrljao. Idejom preuzimanja se, navodno, bavi već neko vrijeme, a prije nekoliko tjedana prvi je put počeo i javno govoriti o Podravkinim manama.