MANJINSKI UDJEL NA BUBNJU

Podravka na meti Unilevera?

11.07.2011 u 12:23

Bionic
Reading

Početkom idućeg tjedna Podravka mi mogla dobiti novog značajnog suvlasnika. Glavni kandidata za kupnju OTP-ovog udjela od 10,64 posto u koprivničkoj tvrtki je Unilever, među zainteresiranima spominju se i strani investicijski fondovi, a utrci se očekuju i domaći 'igrači'

Nakon višemjesečnih priprema, investicijsko društvo Interkapital objavilo je prodaju 10,64 dionica Podravke koje je u aferi Spice stekla OTP banka kao založni vjerovnik nad dionicama registriranim na tvrtku Fima Ami.

Ponude će se prikupljati u ponedjeljak i utorak (11. i 12. srpnja), a pobjednik nadmetanja objavit će se u utorak, 19. srpnja. Model prodaje omogućuje investitorima kupnju cjelokupnog paketa ili manje količine dionica (minimalno 1.500 dionica). Glavni kriterija za određivanje kupca je cijena, pri čemu će kupci koji ponude kupnju cjelokupnog paketa imati prednost nad ostalima, ako njihova cijena nadmaši prosječnu cijenu ponuđenu za manje pakete dionica.

Britansko-nizozemska korporacija Unilever zasad jedino zvučno ime zainteresirano za kupnju svih ponuđenih dionica. Ako se Unilever uključi u nadmetanje, kupnja manjinskog udjela vjerojatno bi bio samo prvi korak u pokušaju ovladavanja Podravkom.

Međutim, velika prepreka za ulazak u nadmetanja je nevoljkost Vlade da pokrene privatizaciju koprivničke kompanije. No glavni motiv za kupnju mogla bi mogućnost postizanja povoljne cijene u nedostatku interesa drugih jakih investitora.

Kao potencijalni kupci spominju se i strani investicijski fondovi, a u utrku bi se mogli uključiti i domaći 'igrači'. Nedavna uspješna prodaja manjinskog paketa dionica AD Plastika po diskontnoj cijeni mogla bi potaknuti i male investitore da se uključe u nadmetanje te pokušaju profitirati kupnjom manjih paketa dionica. Manji udjeli zanimljivi su i mirovinskim fondovima koji trenutačno drže 22 posto dionica, a dodatnom kupnjom stekli bi kontrolni paket dionica.

Zanimljivo je da u pozivu za prikupljanje ponuda nije navedena početna cijena što znači da bi raspon ponuđenih cijena mogao biti prilično širok. Međutim, u slučaju neprihvatljive cijene OTP banka može poništiti natječaj.

Podravkinom dionicom na burzi trguje se po 320 kuna što znači da je tržišna vrijednost ponuđenog paketa oko 185 milijuna kuna. Osim OTP banke, za što bolju prodajnu cijenu zainteresirana je sama Podravka jer o cijeni postignutoj na dražbi ovisi koliku će razliku koprivnička kompanija morati nadoknaditi OTP-u. Naime, založna cijena utvrđena je na visokoj razini od 450 kuna po dionici.