KARTELSKO PONAŠANJE

Pod okriljem HGK marine dogovarale cijene, AZTN ih sve kaznio

08.04.2015 u 12:40

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u postupku kojeg je vodila protiv tvrtki: Adriatic Croatia International Club, Tehnomont, Marina Šibenik, Ilirija, Marina Hramina, Brodogradilište i marina Betina, Marina Punat, Marina Dalmacija i Marina Borik te protiv Hrvatske gospodarske komore (HGK) utvrdila je kako su predstavnici marina na sjednici Vijeća Udruženja nautičkog turizma (marina) HGK, održanoj u listopadu 2012. u Biogradu, međusobno razmjenjivali informacije o budućim cijenama svojih usluga

Konkretno, sudionici sjednice su najavili da u 2013. godini neće podignuti cijene svojih usluga, dok će oni koji '...podignu cijene, to učiniti samo za postotak inflacije u Republici Hrvatskoj'.

Iako Agencija nije utvrdila postojanje izričitog dogovora o podizanju cijena za točno određeni iznos, utvrđeno da je došlo do razmjene strateških informacija o budućim cijenama, što je dovelo do usklađenog ponašanja stranaka.


'Razmjenom informacija o cijenama najma vezova u idućoj godini, čak i bez postojanja međusobnog dogovora o cijenama, sudionici sporazuma su unaprijed otklonili neizvjesnost oko budućeg postupanja. Stoga razmjena pojedinačnih podataka o predviđenim budućim cijenama između konkurenata predstavlja teško ograničenje tržišnog natjecanja', ističe AZTN.

Budući da se sporna razmjena strateških informacija odvijala u okrilju strukovnog udruženja kojem su prisustvovali predstavnici toga udruženja, Agencija je postupak vodila i protiv HGK-a.

'Ovo je osobito važno zbog toga što se od HGK, kao interesnog udruženja poduzetnika, očekuje posebna odgovornost u educiranju i osiguravanju poštivanja propisa od strane njegovih članova. Stoga je nedvojbeno da u konkretnom slučaju postoji odgovornost HGK za sudjelovanje u tom sporazumu, budući da je stručni predstavnik te institucije trebao barem upozoriti sudionike sjednice na protupravnost njihova ponašanja', navodi se u priopćenju AZTN-a.

Agencija je HGK-u izrekla simboličnu kaznu od 100.000 kuna dok su marine kažnjene sa ukupno 2,2 milijuna kuna