ŠTRAJK U VARAŽDINU

Pobuna radnika Varteksa: Gladni smo kruha!

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 07.12.2012 13:45
  • Objavljeno 07.12.2012 u 13:45
varteks, štrajk

varteks, štrajk

Izvor: tportal.hr / Autor: Siniša Sović

Oko tisuću zaposlenika Varteksa, uglavnom žena, obustavilo je proizvodnju i izašlo u krug sjedišta najveće domaće tekstilne industrije u Varaždinu zahtijevajući isplatu plaća za rujan, listopad i studeni te putnih troškova za prošli i pretprošli mjesec

'Ljudi su gladni i željni kruha. Žene kupuju osminu kruha u menzi na zapis do plaće. Sramota. I to u ove blagdansko vrijeme. Govorili su nam da će plaća biti isplaćena danas, ali to se nije dogodilo. Naše plaće iznose 2.200 kuna do najviše 2.300 kuna. No ni to ne dobivamo na vrijeme. Neka naši menadžeri vele javno kolike su njihove plaće. Navodno za njih odlazi i 70 tisuća kuna. A za što? Što rade? Neka pokušaju samo jedan mjesec preživjeti s tim našim plaćama ili sada tri mjeseca živjeti s dvije tisuće kuna pa će vidjeti kako nam je i shvatiti zaštosmo obustavili proizvodnju', rekli su nam zaposlenici među kojima su bile gotovo isključivožene s radnim stažem većim od 30 godina.

Još u kolovozu, kako su dodali, izjasnili su se na iznenada organiziranom sindikalnom referendumu kako će pričekati normalizaciju poslovanja i da ne žele otvaranje stečaja tvrtke.

'To toga, nažalost, nije došlo i mi nemamo više kuda. Sada nam je dosta. Stalno čitamo da je Varteks smanjio gubitak, ali mi od toga nemamo ništa. Troše šakom i kapom, a sirotinja nema ništa. Ako dobijemo i to malo novca zapravo će sve otići bankama za kamate jer nismo vraćali kredite i račune. Linić želi uredno da se plaća, ali kako', zapitali su.

Pred okupljene su izašli Zoran Košćec, predsjednik uprave Varteksa, te Miljenko Vidaček, član uprave zadužen za proizvodnju. Poručili su da je prikupljen dio novca za rujanske plaće koja bi trebala biti isplaćena kroz nekoliko dana kada bi se trebao prikupiti ostatak novca, a nakon dogovora s Vladom o prebijanju dugova s imovinom još predstoje pregovori s bankama. To, međutim, nije zadovoljilo okupljene štrajkače.

'Oni nam samo obećavaju, a plaće ne stižu. Tako je već gotovo tri godine. Najprije se kasnilo desetak dana s plaćama, pa onda mjeseca, a sada smo došli na tri. Nećemo nastaviti s proizvodnjom dok ih ne dobijemo naš novac koji smo zaradili. Ako nam isplate plaće, nastavit ćemo proizvodnju i prekovremeno raditi kako ne bismo izgubili strane kupce kojima gotovo svakodnevno odlazi roba i koji to uredno plaćaju', poručili su radnici Varteksa koji proizvodi odjeću za poznate marke kao što su Hugo Boss i drugi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!