složena situacija

Plinari: Zakonske izmjene i pad marži prijete poslovanju

  • Autor: N.S./Hina
  • Zadnja izmjena 14.03.2017 18:32
  • Objavljeno 14.03.2017 u 18:32
Ante Čikotić

Ante Čikotić

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić sastao se u utorak s predstavnicima distributera i opskrbljivača plinom, koji su mu rekli kako smatraju da su zakonskim izmjenama i najavama smanjenja marži dovedeni u složenu poslovnu situaciju.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici Grupacije distributera i opskrbljivača plinom Hrvatske gospodarske komore, GPZ distribucije, GPZ Opskrbe, Elektrometal distribucije plina, Međimurje plina, Termoplina te RWE-a, kaže se u priopćenju Ministarstva.

Državni tajnik Čikotić rekao je kako Ministarstvo pokreće radnu skupinu za unaprjeđenje sustava distribucije i opskrbe plinom. Naveo je kako trendovi na tržištu zahtijevaju promjene, a među njima su liberalizacija tržišta, međunarodna konkurencija, zahtjevi za investicijama, razvoj poslovanja u skladu sa zahtjevima korisnika, kao i rastuća potražnja za plinom u netradicionalnim industrijama poput transporta.

Naši su ciljevi osigurati sigurnost opskrbe, povećati potrošnju plina, postaviti sustav koji će pravično utvrditi cijene i raspodjelu dobiti te osigurati pravičnu vrijednost manjim opskrbljivačima i distributerima. Također, želimo postaviti okvir konsolidacije koji će osigurati konsolidaciju cijelog sustava, a ne samo najboljih’, prenose se Čikotićeve riječi u priopćenju.

Čikotić je rekao kako smatra da dugoročno treba ići u konsolidaciju, okrupnjivanje tvrtki, razvijati i nuditi nove sadržaje i usluge, kao što se radi u brojnim drugim državama. Kao primjer je naveo ugradnju pametnih brojila kojima će se osigurati kvalitetnije praćenje potrošnje, kaže se u priopćenju.

Predsjednik Grupacije distributera i opskrbljivača plina HGK-a Srećko Ezgeta u telefonskom razgovoru za Hinu nakon sastanka, rekao je kako su potrebne hitne izmjene Zakona o tržištu plina, ocjenjujući da nedavne izmjene toga zakona ‘ništa nisu riješile’, štoviše, da su dovele u tešku situaciju reguliranu opskrbu kućanstava plinom.

Kako je objasnio, opskrbljivači su dužni kupiti plin za kućanstva, međutim kućanstva mogu ‘napustiti opskrbu’ odnosno prijeći k drugom opskrbljivaču. Opskrbljivači, kako je rekao, moraju kupiti plin, ‘platiti ga u dan’, podmiriti trošak distribucije i platiti PDV, ‘a od kućanstva kada i ako se naplate’. U tom slučaju, upozorio je, opskrbljivaču ostaju količine plina koje je preuzeo, a nije prodao krajnjem korisniku odnosno potrošaču, koji pada na teret operatora transportnog sustava, a ne može ga se tako lako isključiti.

Tvrdi i da je smanjenje opskrbne marže za plin odnosno tarife za distribuciju plina s pet na tri posto neodrživo i da poslovanje čini teško izvedivim.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!