KREDITNI REJTING

Plenković: Moody's jasno prepoznao dobru politiku vlade

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 14.11.2020 16:27
  • Objavljeno 14.11.2020 u 15:01
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u subotu je ocijenio da je Moody's u novoj ocjeni hrvatskoga kreditnog rejtinga jasno prepoznao dobru vladinu politiku i njezine reakcije tijekom koronakrize, te honorirao ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam II

Vrlo jasno je prepoznata politika vlade u krizi kada je riječ o reakciji na Covid, rekao je premijer na konferenciji za novinare.

Dodao je da je vlada poduzela pravovremene korake na održanju razine potrebnih prihoda i to izlaskom na domaća i strana financijska tržišta, uz kvalitetan dogovor s HNB-om, ulogu mirovinskih fondova i u suradnji s Europskom središnjom bankom.

"Upravo takvo osnaženo upravljanje dokazalo je da je hrvatska u stanju, ne samo zadržati investicijski rejting kod dvije agencije kod kojega ga ima, nego i načiniti iskorak kod Mooddy'sa koji je najkonzervativnija agencija", rekao je Plenković.

"Ovo je pozitivna vijest i sada smo nadomak još jedna stepenice koja bi nas svrstala u investicijski kreditni rejting kod sve tri agencije", dodao je.

Posebno važnim ocijenio je Moody'sovo davanje značaja hrvatskog puta prema europodručju i ulasku u Tečajni mehanizam (ERM) II.

  • +11
  • +8

Konferencija za medije premijera Andreja Plenkovića

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Podsjetio je na vladin plan zamjene kune eurom do 2023. godine.

"Ovakve ocjene onih koji nas gledaju temeljito i strogo, znači da smo na dobrom putu", rekao je Plenković.

Agencija Moody's podigla je rejting Hrvatske za jedan stupanj, na 'Ba1', ističući pojačane institucionalne kapacitete i politički okvir na ulasku u ključnu fazu pristupa eurozoni i smanjenu izloženost dugu u inozemnoj valuti.

Hrvatska je u srpnju, usred poremećaja koje je prouzročio koronavirus, primljena u Europski tečajni mehanizam (ERM) II, uspješno zaključivši pripremnu fazu za ulazak u eurozonu zahvaljujući opsežnom programu reformi, konstatira agencija.

Efikasnost hrvatskih mjera poboljšana je u proteklim godinama, ocjenjuje Moody's, zaključivši da su vlada i središnja banka osigurale predvidljiviji i stabilniji okvir za ekonomsku aktivnost u vrlo neizvjesnom okruženju.

Mjere poduzete kako bi se ublažio utjecaj pandemije koronavirusa bile su pravodobne i efikasne, smatra agencija.

Hrvatska će po procjeni Moody'sa i dalje provoditi solidnu ekonomsku i financijsku politiku, budući da će ulazak u eurozonu zahtijevati održivu ekonomsku konvergenciju i spremnost na sudjelovanje u bankovnoj uniji.

Moody's je od ožujka 2016. godine držao hrvatski kreditni rejting na Ba2, dva stupnja ispod investicijske kategorije, a od tada je samo mijenjao izglede, sa stabilnih u ožujku 2016. na pozitivne u ožujku 2017., a pozitivne u travnju 2019. godine.

Druge dvije velike agencije za kreditne rejtinge - Standard&Poor's (S&P) i Fitch, kreditni rejting Hrvatske drže na investicijskim razinama, što su potvrdile i tijekom ove godine.

Tako je S&P u rujnu potvrdio potvrdio kreditni rejting Hrvatske 'BBB-/A-3', uz stabilne izglede, a u lipnju je to učinio i Fitch, koji je potvrdio dugoročni kreditni rejting Hrvatske 'BBB-', uz stabilne izglede.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!