PREDIZBORNE MJERE

Pitali smo stranke kako će se obračunati sa skupoćom: Imaju unikatne ideje za cijene struje

02.04.2024 u 12:50

Bionic
Reading

Snažan rast cijena, osobito prehrambenih proizvoda, ozbiljno ugrožava životni standard građana. Na koji bi način pomogli građanima da prebrode udar inflacije ako osvoje vlast, otkrili su nam iz tri oporbene stranke – Domovinskog pokreta, Mosta i Možemo!

U cilju očuvanja standarda, Domovinski pokret povećao bi osobni odbitak na minimalno 700 eura. Smatraju da bi na taj građani s najnižim primanjima osjetili porezno rasterećenje. Primjerice, na neto plaću od 800 eura porez na dohodak bio bi upola manji nego pri sadašnjoj razini od 560 eura.

'Ova mjera išla bi u korist onima kojima je najpotrebnija, za razliku od Vladinih mjera, koje, čini se, ipak najviše pogoduju onima s natprosječnim primanjima', poručuju iz Domovinskog pokreta.

Najavljuju i mjere ekonomske politike koje će osigurati gospodarski rast, što znači otvaranje radnih mjesta, povećanje plaća i mirovina, odnosno ekonomsku stabilnost i povećanje životnog standarda.

'Potrebno je stimulirati povećanje plaća, a time i osobne potrošnje te povećanjem kupovne moći građana osigurati opstanak i rast proizvodnih i uslužnih djelatnosti. Osobna potrošnja kao najvažnija sastavnica BDP-a potrebna je da bi gurala hrvatsko gospodarstvo', smatraju u Domovinskom pokretu.

U stranci Most planiraju povećati standard građana proizvodnjom električne energije iz vlastitih izvora. U tom kontekstu jedan od strateških energetskih ciljeva Mosta jest prenamjena termoelektrane Rijeka u termoelektranu na plin i vodik. Smatraju da bi tako nastale velike uštede u kućnim budžetima građana jer bi efikasnost i proizvodna učinkovitost vlastite električne energije zamijenile njenu nabavu iz uvoza. Uvjereni su da bi se na taj način eliminirala i mogućnost korupcije koja se odvija tijekom nabave struje iz uvoza.

  • +9
Inflacija Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U stranci Možemo! konstatiraju da je stopa inflacije najviša na hrani i robi široke potrošnje te ističu kao hrvatsku specifičnost činjenicu da niti jedno od smanjenja stope PDV-a na te proizvode nije rezultiralo smanjenjem cijena, već se razlika prelila u trgovačke marže.

To je zbog toga što se stopa PDV-a smanjivala za cijele kategorije proizvoda, smatraju u stranci Možemo!, umjesto za točno određeni artikl unutar jedne kategorije proizvoda, što je kontrolu činilo nemogućom, a rezultat je umjesto smanjenja krajnjih cijena bilo prelijevanje razlike u trgovačke marže.

  • +8
Stranka Možemo! predala liste Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

Stoga u dijelu poreza na potrošnju planiraju ostavljanje stope od pet posto na specifičnu vrstu artikla unutar nekog proizvoda (primjerice, samo određena vrsta kruha, određene gramaže, proizvedena na određeni način).

'Na taj način možemo povezati poreznu politiku s poticanjem domaće proizvodnje, odnosno poticanjem onih vrsta djelatnosti koje kao država želimo strateški podržavati. Osim toga, uvest ćemo porez na ekstraprofit na dobit koja je ostvarena pohlepom', poručuju iz ove stranke.