izgubljena godina

Pitali smo Ministarstvo gdje su zapela dizala za slabo pokretne? Dobili smo zanimljiv odgovor

03.10.2017 u 19:31

Bionic
Reading

Trenutno nema natječaja kojim bi se pokrila ugradnja dizala u višestambene objekte, ali će se on u budućnosti pokušati provesti. Sažetak je to odgovora Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a na prozivke udruga umirovljenika i eurozastupnice Biljane Borzan, koji su prije godinu dana pokrenuli inicijativu sufinanciranja ugradnje dizala iz fondova EU-a u zgradama u kojima žive slabo pokretne osobe

Procijenili su kako u Hrvatskoj oko 700.000 ljudi živi u objektima takozvanog kolektivnog stanovanja, od kojih dio pripada u skupinu zgrada iznad četiri etaže bez dizala. U Hrvatskoj je, prema podacima koje su prikupili inicijatori projekta, 16.804 takvih zgrada, a prosječna cijena ugradnje dizala iznosi oko 350.000 kuna.

'Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije upoznato je s inicijativom udruge umirovljenika za ugradnju dizala u zgradama višim od četiri kata. Nažalost, trenutno nema natječaja koji bi pokrio samo ugradnju dizala u višestambene objekte', odgovorili su na upit tportalu iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, na čijem čelu je Gabrijela Žalac.

No planiraju probati uvesti poseban natječaj za dizala kroz izmjene Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a da bi to napravili, tumače, potrebno je provesti proceduru značajne izmjene sadržaja sukladno uredbama EU-a.

'Stav koji je Europska komisija iskazivala u dosadašnjoj komunikaciji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a vezano uz sadržajne izmjene programa, taj je da se istima ne pristupa dok se ne utvrdi napredak u pogledu ostvarenja ciljeva definiranih za 2018. godinu. Interno se raspravlja o preraspodjelama sredstava između prioriteta i redefiniranju specifičnih ciljeva koje bi bilo moguće uvrstiti u izmjenu programa te preduvjetima koje će biti potrebno ispuniti kako bi se izmjena realizirala', odgovorili su nam. 

Pozivaju se ipak na primjer do sada objavljenih poziva za energetsku obnovu višestambenih zgrada, kojima se predviđaju ulaganja u takve objekte s ciljem postizanja određene razine smanjenja potrošnje energije i kažu:

'U sklopu tog poziva, odnosno u sklopu ulaganja u energetsku obnovu zgrade, moguće je financirati aktivnost 'Provedba elementa pristupačnosti za svladavanje visinskih razlika u skladu s Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti', naravno pod uvjetom da je ista tehnički moguća i opravdana'.

  • +13
Sva lica Biljane Borzan Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Dodali su pak kako svi infrastrukturni projekti obuhvaćeni obnovom i izgradnjom koji se financiraju novcem EU-a moraju poštivati odredbe Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

'U okviru poštivanja horizontalnih principa i dodatnih aktivnosti koje su u pojedinim pozivima tražene za antidiskriminaciju i ravnopravnost spolova, prava osoba s invaliditetom i održiv razvoj, prihvatljive su aktivnosti koje se odnose na osiguranje pristupačnosti izvan okvira koje propisuje gore spomenuti pravilnik. U tom kontekstu, za financiranje putem sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, prihvatljive bi bile aktivnosti koje se odnose na ugradnju dizala, ali u okviru odredbi postojećih poziva, pod uvjetom da ti pozivi predviđaju takvo ulaganje kao prihvatljivu aktivnost i kod prihvatljivih prijavitelja, a ne kao zaseban poziv s isključivim ciljem ugradnje dizala u (višestambene) zgrade, odnosno objekte', poručili su iz Ministarstva