izgubljena godina

Pitali smo Ministarstvo gdje su zapela dizala za slabo pokretne? Dobili smo zanimljiv odgovor

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 03.10.2017 19:31
  • Objavljeno 03.10.2017 u 19:31
Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Trenutno nema natječaja kojim bi se pokrila ugradnja dizala u višestambene objekte, ali će se on u budućnosti pokušati provesti. Sažetak je to odgovora Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a na prozivke udruga umirovljenika i eurozastupnice Biljane Borzan, koji su prije godinu dana pokrenuli inicijativu sufinanciranja ugradnje dizala iz fondova EU-a u zgradama u kojima žive slabo pokretne osobe

Procijenili su kako u Hrvatskoj oko 700.000 ljudi živi u objektima takozvanog kolektivnog stanovanja, od kojih dio pripada u skupinu zgrada iznad četiri etaže bez dizala. U Hrvatskoj je, prema podacima koje su prikupili inicijatori projekta, 16.804 takvih zgrada, a prosječna cijena ugradnje dizala iznosi oko 350.000 kuna.

'Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije upoznato je s inicijativom udruge umirovljenika za ugradnju dizala u zgradama višim od četiri kata. Nažalost, trenutno nema natječaja koji bi pokrio samo ugradnju dizala u višestambene objekte', odgovorili su na upit tportalu iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, na čijem čelu je Gabrijela Žalac.

No planiraju probati uvesti poseban natječaj za dizala kroz izmjene Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a da bi to napravili, tumače, potrebno je provesti proceduru značajne izmjene sadržaja sukladno uredbama EU-a.

'Stav koji je Europska komisija iskazivala u dosadašnjoj komunikaciji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a vezano uz sadržajne izmjene programa, taj je da se istima ne pristupa dok se ne utvrdi napredak u pogledu ostvarenja ciljeva definiranih za 2018. godinu. Interno se raspravlja o preraspodjelama sredstava između prioriteta i redefiniranju specifičnih ciljeva koje bi bilo moguće uvrstiti u izmjenu programa te preduvjetima koje će biti potrebno ispuniti kako bi se izmjena realizirala', odgovorili su nam. 

Ministrica Gabrijela Žalac i njezin prethodnik, sada aktualni ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić

Ministrica Gabrijela Žalac i njezin prethodnik, sada aktualni ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Pozivaju se ipak na primjer do sada objavljenih poziva za energetsku obnovu višestambenih zgrada, kojima se predviđaju ulaganja u takve objekte s ciljem postizanja određene razine smanjenja potrošnje energije i kažu:

'U sklopu tog poziva, odnosno u sklopu ulaganja u energetsku obnovu zgrade, moguće je financirati aktivnost 'Provedba elementa pristupačnosti za svladavanje visinskih razlika u skladu s Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti', naravno pod uvjetom da je ista tehnički moguća i opravdana'.

  • +13
  • +10

Sva lica Biljane Borzan

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Dodali su pak kako svi infrastrukturni projekti obuhvaćeni obnovom i izgradnjom koji se financiraju novcem EU-a moraju poštivati odredbe Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

'U okviru poštivanja horizontalnih principa i dodatnih aktivnosti koje su u pojedinim pozivima tražene za antidiskriminaciju i ravnopravnost spolova, prava osoba s invaliditetom i održiv razvoj, prihvatljive su aktivnosti koje se odnose na osiguranje pristupačnosti izvan okvira koje propisuje gore spomenuti pravilnik. U tom kontekstu, za financiranje putem sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, prihvatljive bi bile aktivnosti koje se odnose na ugradnju dizala, ali u okviru odredbi postojećih poziva, pod uvjetom da ti pozivi predviđaju takvo ulaganje kao prihvatljivu aktivnost i kod prihvatljivih prijavitelja, a ne kao zaseban poziv s isključivim ciljem ugradnje dizala u (višestambene) zgrade, odnosno objekte', poručili su iz Ministarstva

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!