PREDSJEDNIK UPRAVE:

'Petrokemiji istječe vrijeme. Možemo još ovako gurati mjesec ili dva'

23.01.2018 u 10:02

Bionic
Reading

Kakva će biti sudbina kutinske Petrokemije? Mogu li se problemi te tvrtke riješiti dokapitalizacijom, a bez smanjenja cijene plina? Zašto se Ina baš sada odlučila obustaviti isporuku plina - je li motiv isključivo dug? O tome su U mreži prvog HRT-a govorili predsjednik uprave Petrokemije Đuro Popijač, član uprave Prvog plinarskog društva Damir Spudić te ekonomski analitičar Ljubo Jurčić

Predsjednik uprave Petrokemije Đuro Popijač rekao je da Petrokemija i danas proizvodi redovne količine umjetnog gnojiva, isporučuje 4.000 tona dnevno i izvršava sve obveze i prema radnicima, zajednici i dobavljačima. 

'Očekujem da će INA ovaj tjedan imati dovoljno razumijevanja da prihvati naše prijedloge u prevladavanju ovih teškoća. Čitavu prošlu godinu ulagali smo velike napore da osiguramo stabilnost proizvodnje, nije bilo nikakvih poremećaja, i da u tih godinu dana napravimo sve pripreme za dokapitalizaciju što je jedini način na koji Petrokemija može osigurati dugoročnu sigurnost. Nemamo puno vremena ovakvo stanje možemo gurati još tjedan, mjesec - dva, no bez dokapitalizacije ovakvo stanje ne može biti trajno', naglasio je Popijač.

Damir Spudić iz PPD-a istaknuo je da Petrokemija godinama ima problema s likvidnošću, osobito kada je ljeto ili zima kada je smanjena potrošnja mineralnih gnojiva, a time i prodaja petrokemije. U tim situacijama dolazi do smanjenja prihoda i dolazi do pogoršanja likvidnosti.

'To se događa svake godine. Mi smo odlučili nastaviti isporuku jer zaustavljanje plina znači prestanak proizvodnje u Petrokemiji, a zaustavljanje proizvodnje znači gubitak povjerenja kupaca. A ujedno i otežava proces dokapitalizacije koji je u tijeku', kaže Spudić.

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić smatra da se Petrokemija neće riješiti dugoročno. 

'Vlada misli da će netko drugi, strateški partner, doći u Petrokemiju i riješiti problem - neće riješiti. U ovim uvjetima i u ovoj situaciji ne postojanja jasne energetske strategije, teško će netko i sa suvremenom tehnologijom i s velikim kapitalom postići pozitivan rezultat u Petrokemiji. Ne vidim jedno sustavno cjelovito dugoročno rješenje ako Vlada ne bude imala jasnu politiku što će s energetskim sektorom i kako upravljati energentima', istaknuo je Jurčić

  • +16
Petrokemija Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Osvrnuo se i na jučerašnja jamstva Europske komisije za Uljanik. 

'To je vatrogasna mjera. Hrvatska nema gospodarsku politiku, ni prema brodogradnji ni prema energetskom sektoru ni petrokemijskom sektoru ni prema poljoprivrednom sektoru. A industrija o kojoj ne brine država ne može preživjeti, a brodogradnja je takva industrija. Ovo jamstvo će spasiti situaciju ove godine, ali niti jedan strukturni suštinski problem održavanja i razvoja hrvatske brodogradnje nije se riješio. Možda se riješi u ovoj godini, ali to ovisi o gospodarskoj politici Vlade prema brodogradnji', rekao je Jurčić.