IZ MINUSA U PLUS

Petrokemija poslovala s dobiti od 10,35 milijuna kuna

  • Autor: L.F./Hina
  • Zadnja izmjena 28.04.2017 12:01
  • Objavljeno 28.04.2017 u 12:01
Petrokemija Kutina

Petrokemija Kutina

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Nikola Cutuk

Grupa Petrokemija u petak je izvijestila da je prvo ovogodišnje tromjesečje poslovala s neto dobiti od 10,35 milijuna kuna, uz rast ukupnih prihoda od 16 posto, na 623 milijuna kuna

Usporedbe radi, u istom lanjskom razdoblju Grupa Petrokemija je poslovala s gubitkom od 7,32 milijuna kuna.

Ukupni prihodi te kutinske kompanije u spomenutom su razdoblju porasli za 16,2 posto, na 623,35 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće objavljeno u petak. 

U prva tri ovogodišnja mjeseca 2017. Petrokemija d.d. proizvela je 307 tisuća tona mineralnih gnojiva, 14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Prodano je 327 tisuća tona gnojiva, 29,1 posto više nego u prva tri mjeseca 2016. godine, što predstavlja najveću prodaju u prvom tromjesečju u posljednjih pet godina. Udjel količinske prodaje mineralnih gnojiva na domaćem tržištu je 31 posto.

U tom je razdoblju Petrokemija d.d. ostvarila ukupne prihode od 618 milijuna kuna te je iskazala dobit u poslovanju od 11,1 milijun kuna. To je prvi pozitivan financijski rezultat, od 2011. godine, iskazan za prvo tromjesečje poslovne godine.

Uprava kompanije objavila je u petak i poziv za glavnu skupštinu, koja će se održati 9. lipnja ove godine, a među ostalim dioničarima se predlaže da se lanjski gubitak od 87,31 milijuna kuna prenese kao nepokriveni gubitak u 2017. godinu

Kako napominju iz Petrokemije, trenutno je vrlo teško dati procjenu poslovanja kompanije u ovoj i idućim godinama, no ističu kako Uprava i vlasnici 'poduzimaju niz mjera na prevladavanju ključnih rizika i izazova u poslovanju'. 

Đuro Popijač

Đuro Popijač

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

"Stanje visoke zaduženosti prema dobavljačima prirodnog plina i ograničene mogućnosti prodaje gotovih proizvoda po prihvatljivim cijenama, otvaraju daljnje rizike održanja kontinuiteta proizvodnje i prodaje u 2017. godini, uz sve neizvjesnosti koje su bile prisutne u poslovanju i do sada", kazao je predsjednik Uprave Petrokemije Đuro Popijač.

Kako je najavio, kompaniju u ovoj godini očekuju značajne promjene u poslovanju zbog, kako je kazao, 'sve jače konkurencije na domaćem i regionalnom tržištu', kao i 'moguće promjene vlasničke strukture'. 

"Niža cijena prirodnog plina i racionalizacija troškova uz promjenu proizvodnog asortimana i koncentriranje prodaje u regiji, glavni su ključevi za zadržavanje pozitivne EBITDA u 2017. godini. Ključno ograničenje u ovoj godini i dalje ostaje problem nelikvidnosti, odnosno neadekvatne strukture izvora financiranja, koji se planira rješavati dugoročnim kreditima za investicije u modernizaciju i trajna obrtna sredstva ili novom dokapitalizacijom i odabirom strateškog partnera koji može osigurati razvoj i kontinuitet poslovanja društva", ustvrdio je Popijač.

Cijena dionice Petrokemije u petak ujutro na Zagrebačkoj burzo porasla je 18,73 posto, na 15,4 kune te je bila najveća dobitnica.

Vlada je na sjednici u četvrtak odlučila da će za kredit Petrokemiji u iznosu od 350 milijuna kuna jamčiti dionicama države u HT-u, Podravci, Croatia Airlinesu i Đuro Đaković grupi.

"To je nastavak našeg djelovanja i odluke da pomognemo Petrokemiji u ovoj situaciji s neizvršenim obvezama prema nekim dobavljačima, prvenstveno plina. Ovo je samo prvi korak prema drugom, ključnom koraku - dokapitalizaciji Petrokemije, čime bi se stvorile pretpostavke za stvaranje uvjeta dugoročnog, i to nadam se održivog razvoja tog važnog društva", rekao je premijer Andrej Plenković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!