USPJEŠNA GODINA

Petrokemija očekuje 129 milijuna kuna dobiti

20.12.2011 u 16:31

Bionic
Reading

Kutinska Petrokemija u ovoj će godini ostvariti dobit na razini od 129 milijuna kuna, privremeni je podatak koji je kutinski proizvođač mineralnih gnojiva objavio na temelju preliminarnog obračuna u prvih jedanaest mjeseci ove godine

Petrokemija je to objavila u priopćenju s današnje sjednice Nadzornog odbora na kojoj je uz ostalo usvojen plan poslovanja za 2012. godinu, a razmatrana je i tekuća poslovna problematika.

Nakon dvije godine poslovanja s gubitkom, Petrokemija objavljuje da je, prema preliminarnom obračunu u prvih jedanaest mjeseci 2011. godine ostvarila dobit na razini od 129 milijuna kuna. Ovaj rezultat je privremen i nerevidiran, a propisana godišnja financijska izvješća biti će objavljena u zakonom propisanom roku, navodi se u priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Uprava Petrokemije, kako se ističe, ocjenjuje da će slijedeća, 2012. godina biti "ponovo vrlo izazovna zbog visoke cijene plina u Europi, a samim time i u Hrvatskoj, globalne nestabilnosti potražnje i cijena mineralnih gnojiva te negativnih učinaka europske financijske, dužničke i krize eura na realni gospodarski sektor, posebno poljoprivredu".

Iz Petrokemije također najavljuju kako će krajem prosinca ove i u prvim danima iduće godine postupno zaustavljati proizvodna postrojenja i krenuti u redovni planirani godišnji remont.

S obzirom da je riječ o planiranom jednomjesečnom remontu, u tekućem razdoblju osigurane su dovoljne količine prijelaznih zaliha mineralnih gnojiva kako bi se zadovoljila predviđena potražnja na domaćem i inozemnom tržištu, ističu iz kutinske tvrtke.