SLUČAJ BADEL 1862

Perković prebacio trezorske dionice na 'saveznike'

13.10.2009 u 15:52

Bionic
Reading

U borbi za nadmoć na predstojećoj skupštini dioničara, Ante Perković, predsjednik uprave i jedan od većih dioničara Badela, osigurao je glasove još desetak posto dioničara. Prema očekivanju, Perković je trezorske dionice, koje je Badel 1862 prije nekoliko dana kupio od Kapitalnog fonda, prebacio svojim glasačima

U obavijesti koju je Badel 1862 dostavio Zagrebačkoj burzi navodi se da je tvrtka temeljem Ugovora o prodaji i prijenosu dionica od 7. listopada otpustila 74.500 vlastitih dionica zaposlenicima, članovima Nadzornog odbora i osobama u dugogodišnjoj poslovnoj suradnji, a u skladu s Odlukom Glavne skupštine. Većinu dionica (68.940 komada) kupili su poslovni partneri.

Prebačene dionice Badel je stekao 5. listopada temeljem ugovora s Kapitalnim fondom u vlasništvu Hrvatsko mirovinsko investicijsko društvo. Promjene vezane za trezorske dionice Badela 1862 provedene su desetak dana prije održavanja glavne skupštine te tvrtke sazvane za 17. listopada ove godine.

Podsjetimo, u Badelu se vodi pravi rat između pristalica Ante Perkovića i malih dioničara koji imaju podršku nekolicine institucionalnih ulagača za prevlast na skupštini dioničara. Dok uprava Badela tvrdi da se kupnjom trezorskih dionica zaštitila od neprijateljskog preuzimanja, mali dioničari smatraju da je time Ante Perković sebi osigurao kontrolu nad dodatnih 9,97 posto trezorskih dionica i zapravo većinu glasova na skoroj skupštini.

Protiv Ante Perkovića, predsjednika uprave te tvrtke, pobunjeni mali dioničari, udruženi sa sadašnjim i bivšim menadžerima Badela, podnijeli su Državnom odvjetništvu i Uskoku kaznenu prijavu zbog navodnih brojnih malverzacija i kriminalnih radnji. Perković je, pak, ponovno uspio spasiti svoju poziciju nakon što je u rujnu odgodio glavnu skupštinu Badela jer je postojala opasnost da ga mali dioničari potpomognuti državnim fondovima smijene.