U PRVOM POLUGODIŠTU

PBZ s pola milijarde kuna neto dobiti

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 30.07.2011 16:18
  • Objavljeno 29.07.2011 u 18:15
pbz

pbz

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Jasna Marcelic

Privredna banka Zagreb (PBZ) u prvom je polugodištu ove godine ostvarila 501,3 milijuna kuna neto dobiti, što je povećanje od 158 milijuna kuna, ili za 46,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavili su iz PBZ-a u šestomjesečnom financijskom izvješću

Na povećanje dobiti, kako navode, uz ostalo je značajno utjecao prihod od dividende koji je banka ostvarila od članica PBZ grupe, a u prvoj polovici 2011. ta dividenda iznosi 45,5 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani iznosila 9 milijuna kuna.

U prvom je polugodištu banka ostvarila ukupni prihod od kamata u iznosu od 1,77 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini rast za 4,9 posto, ili za 83 milijuna kuna.

Istodobno su pak kamatni troškovi, u iznosu od 654 milijuna kuna, smanjeni u odnosu na prvo polugodištu lani za 98 milijuna kuna.

Tako i neto prihod od kamata bilježi povećanje za 19,3 posto, na 1,12 milijarde kuna.

Neto prihod od provizija i naknada povećan je pak za 1 posto, na 243,4 milijuna kuna, a iz PBZ-a to objašnjavaju stabilnim rastom nekamatnih prihoda i pozitivnim učincima racionalizacije poslovanja na strani nekamatnih troškova.

Iz PBZ-a ističu da prošlogodišnje makroekonomske prilike u zemlji nastavljaju negativno utjecati i na tekuće razdoblje.

Troškovi vrijednosnog usklađenja i rezerviranja za gubitke iznose 197 milijuna kuna, što je 18,8 posto više od istog razdoblja lani.

Takav rezultat proizlazi iz primjene načela opreznosti u vrednovanju kreditnog portfelja kao i konzervativne metodologije izdvajanja rezervacija za gubitke, navodi se u obrazloženjima.

Imovina PBZ-a krajem lipnja iznosila je 66,6 milijardi kuna, što je 1,1 postotno smanjenje u odnosu na kraj prošle godine.

Najveći segment imovine, kako navode, čine krediti komitentima s udjelom od 68,3 posto, gotovina i depoziti kod HNB-a s udjelom od 14 posto i depoziti kod drugih bankarskih institucija sa 74 postotnim udjelom.

Pozitivne rezultate u prvom su polugodištu ostvarile i članice PBZ grupe, pa je ukupno ta bankarska grupa u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 600 milijuna kuna, što je povećanje za 106 milijuna kuna, ili za 22 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi