GRANOLIO U PROBLEMIMA

Pala još jedna žrtva Agrokora, bankrotirala najveća mlinarska tvrtka

21.07.2017 u 14:24

Bionic
Reading

Nakon što je nedavno zbog krize Agrokora u predstečaju završio AWT International, jedan od vodećih hrvatskih distributera, zaštitu od vjerovnika zatražio je i Granolio, najveća mlinarska tvrtka kojoj Agrokor duguje oko 100 milijuna kuna

Tvrtka Granolio izvijestila je u petak putem Zagrebačke burze da su joj transakcijski računi blokirani i da je podnijela prijedlog o otvaranju predstečajnog postupka, zbog čega je burza obustavila trgovanje dionicama te tvrtke do 14 sati.

Granolio je jedan od većih dobavljača Agrokora od kojega je prije par godina kupio mlinarski biznis. Lani je cijela grupa ostvarila ukupni prihod od 843 milijuna kuna, uz dobit od 4,9 milijuna kuna. Izbijanjem krize u Agorokoru značajno se pogoršala likvidnost kompanije što je u konačnici dovelo do predstečajnog postupka.

Prema podacima iz kvartalnog financijskog izvješća grupa je krajem ožujka imala obveze prema regresnim mjenicama Agrokora u iznosu od 85 milijuna kuna. Također, Granolio je Agrokoru odobrio kratkoročni zajam od 11,9 milijuna kuna.

Tvrtku je osnovao 1996. godine Hrvoje Filipović, sin nekad poznatog bankara Franje Filipovića. U početku se bavio trgovinom žitaricama, uljaricama, komponentama stočne hrane, živom stokom i mesom, a kasnije je krenuo s proizvodnjom i mlinarskim biznisom. Trenutno je tržišni lider u mlinarskoj industriji s više od 100.000 tona samljevene pšenice godišnje.

Proizvodnju i otkup poljoprivrednih proizvoda s kooperantima organizira na više od 45.000 hektara, a u suradnji s tvrtkom Cautio iz Našica, u mliječnoj industriji prerađuje približno 50.000 litara mlijeka dnevno.

Ima i farme s 300 muznih krava, 2.800 svinja u tovu te s 200 junadi u tovu. Raspolaže sa silosima za žitarice i uljarice te proizvodnjom stočne hrane od približno 30.000 tona, a u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji obrađuje više od 1.200 hektara oranica i 3,5 hektara staklenika.

Filipović je širio poslovanje i preuzimanjima tako je u vlasništvu Granolija i nekoliko povezanih društava: Zdenka – mliječni proizvodi i Zdenačka farma iz Velikih Zdenaca, Prerada žitarica. iz Grubišnog polja te Žitar iz Donjeg Miholjca.

Krajem 2014. Granolio je uspješno realizirao javnu ponudu dionica na Zagrebačkoj burzi i prikupio 94 milijuna kuna novog kapitala. Najveći dio novih dionica upisali su mirovinski fondovi, a Hrvoje Filipović zadržao je većinski udjel u vlasništvu.