VEĆI OD OČEKIVANJA

Pad industrijske proizvodnje i u ožujku

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.04.2011 14:46
  • Objavljeno 29.04.2011 u 14:32
VARTEKS TEKSTILNA INDUSTRIJA

VARTEKS TEKSTILNA INDUSTRIJA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Željko Hajdinjak

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku ove godine smanjena je u odnosu na veljaču za 0,2 posto, a na godišnjoj razini, u odnosu na ožujak prošle godine, pala je za 4,1 posto. Službeni statistički podaci znatno su lošiji od očekivanja analitičara, koji su u anketi Hine predviđali godišnji pad od 0,1 posto godišnje

Industrijska je proizvodnja na godišnjoj razini pala i u siječnju, za 6,7 posto, te u veljači za 4,1 posto, pa je kumulativno u prva tri mjeseca ove godine industrijska proizvodnja smanjena za 4,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u ožujku je bio veći za 0,2 posto u usporedbi sa veljačom, a u usporedbi s ožujkom 2010. godine manji je za 4,4 posto.

Proizvodnost rada u industriji pak u prva tri ovogodišnja mjeseca veća je za 1,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, na mjesečnoj se razini, u ožujku u odnosu na veljaču, bilježi pad proizvodnje intermedijarnih proizvoda za 7,5 posto, dok je kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju smanjenje 0,4 posto. Istodobno je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća za 6,2 posto, kapitalnih proizvoda za 5,6 posto, a energije je veća za 3,1 posto.

Na godišnjoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama, u ožujku ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja je za 8,9 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,7 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju smanjena je za 1,2 posto. Istodobno je na godišnjoj razini proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla za 2,1 posto, a energija je veća za 0,2 posto.

Prema područjima NKD-a, industrijska proizvodnja na mjesečnoj razini, u ožujku u usporedbi s veljačom, u rudarstvu i vađenju bilježi pad za 2,5 posto, a u prerađivačkoj industriji smanjena je za 1,0 posto. U opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji bilježi se pak rast za 1,0 posto.

Na godišnjoj razini, u trećem ovogodišnjem mjesecu u usporedbi s prošlogodišnjim ožujkom, proizvodnja u rudarstvu i vađenju imala je pad za 4,5 posto, u prerađivačkoj industriji pad je za 4,1 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pad je 2,5 posto.

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka u usporedbi sa zalihama na kraju veljače veće su za 5,5 posto, a u usporedbi sa zalihama na kraju ožujka prošle godine veće su za 1,4 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi