HGK:

Ovu godinu želimo što prije zaboraviti, nadamo se da s ranim proljećem krećemo u snažan oporavak

21.12.2020 u 15:29

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović u ponedjeljak je 2020. ocijenio izazovnom i turbulentnom godinom koju svi žele što prije zaboraviti, no istaknuo da je cjepivo svjetlo na kraju tunela te vjeruje da će s ranim proljećem krenuti jači oporavak

"Od 2021. jako puno očekujemo. Vidimo svijetlo na kraju tunela, vidimo cjepivo i nadamo se da će zatvaranje završiti u siječnju te da će uz mjere nužne za oporavak, s ranim proljećem krenuti u snažan oporavak kako bi se u iduće dvije godine gospodarstvo pokušalo vratiti na razinu 2019.", kazao je.

Komora je, kako je naveo, u suradnji s poduzetnicima proslijedila 789 prijedloga mjera za borbu protiv krize, od kojih je oko 83 posto u potpunosti ili djelomično prihvaćeno.

"I dalje ćemo pratiti njihove potrebe i lobirati za što učinkovitije rješavanje problema koji ih muče. Tako ćemo trasirati brži put prema oporavku i pomoći da se gospodarstvo u najkraćem mogućem roku vrati pozitivnim trendovima koje smo imali prije korone", poručio je Burilović na konferenciji "Osvrt HGK na gospodarsku 2020. godinu i aktivnosti Udruženja HGK".

Podsjetio je kako je Komora članice kojima je bio onemogućen ili ograničen rad oslobodila članarina i unatoč nepredviđenim okolnostima uspjela organizirati više od 400 seminara i edukacija, na kojima je sudjelovalo oko 20.000 polaznika.

Predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK Martina Nimac Kalcina je istaknula kako im je Komora pružala podršku kad je bilo najpotrebnije i bila premosnica prema ministarstvima i vladi.

"Radili smo na potpori za radnike, uvedeni su vaučeri za putničke agencije, oslobođenje plaćanja turističke pristojbe i smanjenje paušala iznajmljivačima", kazala je među ostalim Nimac Kalcina.

Predsjednik Udruženja arhitekata HGK Tihomil Matković je pohvalio zalaganje Komore da se domaći projektanti, izvođači i proizvođači povežu i imaju što veću ulogu u obnovi od potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu.

Predsjednica Udruženja prehrambeno-prerađivačke industrije HGK Ljiljana Šapina je istaknula kako je koronakriza posebice pogodila mala obiteljska gospodarstva te se radilo na tome da se pronađu novi, digitalni kanali plasmana proizvoda.

Predsjednik Udruženja cestovnog teretnog prometa HGK Darko Vukadinović je pohvalio suradnju s Komorom pri rješavanju problema uzrokovanih koronom.

"Naš sektor je bio vrlo teško pogođen krizom, prvi smo iskusili probleme na terenu", rekao je napominjući kako vladine mjere za očuvanje radnih mjesta i posebni program potpora sektoru prometa nisu došli sami od sebe, već lobiranjem u kojem je pomogao HGK.

Upozorio je i kako ih osim korone muče operativni problemi poput cestovnog tranzita preko Slovenije koji ih stavlja u nepovoljan položaj, te Zakona o sigurnosti prometa u dijelu koji se odnosi na to da se pri prvim valovima snijega isključuju teretna vozila iz prometa.