godina investicija

Pogledajte turističke bisere u koje su uloženi silni milijuni. Sve pršti od zvjezdica i luksuza

15.11.2018 u 06:47

Bionic
Reading

Ove godine očekuje se da će biti uloženo gotovo milijarda eura u turizam, što je 15 posto više nego lani i čak 40 posto više nego prije dvije godine. Izdvojili smo neke od najatraktivnijih ovogodišnjih projekata. Neki od njih već su završeni dok su drugi na početku realizacije

Daleko najveća pojedinačna investicija je izgradnja hotela Park, u koji je Adrisova turistička tvrtka Maistra uložila čak 600 milijuna kuna. Nalazi se u Rovinju, neposredno uz more, i najavljuje kao najluksuzniji hotel ne samo u Hrvatskoj, već i šire, jer će nositi čak pet plus zvjezdica, što dosad nije imao nijedan hotel kod nas.

Hotel Park, Rovinj

Radovi su počeli u jesen 2016. uklanjanjem starog hotela Park, koji je na tom mjestu sagrađen 70-ih godina i poslije nekoliko puta rekonstruiran. Uz njega se na mjestu stare ACI-jeve marine gradi potpuno nova, a koja je s njim dizajnerski usklađena.

Novi hotel ima 209 soba, od čega 193 standardne, i 16 apartmana raznih veličina. Ukupna površina mu je oko 40.000 četvornih metara.

Radovi su pri kraju, a iz Maistre su njegovo otvaranje najavljivali za kraj godine.

  • +3
Hotel Park, Rovinj Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Maistra

Hilton Imperial, Dubrovnik

U vlasništvu Maistre je i Hilton Imperial Dubrovnik, hotel koji je nakon petomjesečne renovacije otvorio vrata u lipnju ove godine. Riječ je o jednom od najpoznatijih hrvatskih hotela izgrađenom davne 1897.

Za projekt obnove angažiran je londonski studio Goddard Littlefair. Iz Maistre nisu otkrili koliko su uložili u hotel, ali fotografije njegove unutrašnjosti govore o tome da se nije štedjelo.

  • +6
Hilton Imperial, Dubrovnik Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mario Romulić & Dražen Stojčić

Hotel Bellevue, Dubrovnik

Još jedan dubrovački hotel iduću sezonu će dočekati u novom ruhu. Krajem listopada krenula je obnova hotela Bellevue, koja će koštati oko 36 milijuna kuna, odnosno više od 400 tisuća kuna po sobi.

Bellevue je dio grupacije Jadranski luksuzni hoteli (JLH) u vlasništvu obitelji Lukšić.

  • +48
Hotel Bellevue Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jadranski luksuzni hoteli

Hotel Joel, Novalja

Veliku pozornost medija izazvalo je u lipnju otvorenje hotela Joel s četiri zvjezdice u Novalji na Pagu. Ponajviše je to zbog glavnog investitora, nogometnog reprezentativca Dejana Lovrena, koji je uložio tri milijuna eura u njega.

Hotel ima 17 soba. Smješten je nedaleko od plaže Zrće i tamošnjih velikih klubova te se može očekivati da će Lovrenova klijentela uglavnom biti mladi partijaneri.

  • +47
Hotel Joel, Novalja Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Resort T nest, Lovinac

Osim na moru, ove godine krenule su značajne investicije u turizam i u krajevima koji su dosad bili zapostavljeni. Najveće iznenađenje je Lika, koju investitori sve više otkrivaju.

Nedaleko od Lovinca hotelijerski veteran Goran Štrok gradi više od 100 milijuna kuna vrijedan resort imena T nest – Teslino gnijezdo. Plan je da prve goste primi krajem ljeta iduće godine.

Resort će imati ukupno 70 smještajnih jedinica, odnosno 240 kreveta, a gosti će moći birati između 31 platnene kućice i 39 drvenih kuća smještenih na krošnjama drveća ili uz jezero.

U resortu će raditi između 70 i 80 ljudi, a plan je da bude otvoren 10 mjeseci u godini.

  • +14
T nest Izvor: Licencirane fotografije / Autor: T nest

Plitvice Holiday Resort, Grabovac

Kuće na drvetu već nudi prvi hrvatski glamping Plitvice Holiday Resort u Grabovcu, nedaleko od Nacionalnog parka Plitvička jezera. Otvoren je u listopadu ove godine, a vlasnici su mu samoborski poduzetnik Miroslav Budimić i njegova sestra Mirela Mustapić.

Pet posebno opremljenih kućica na drvetu proteže se na tri razine, s dvije kupaonice, dvije spavaće sobe, dnevnim boravkom i kuhinjom, te omogućuju udoban i luksuzan smještaj za četiri osobe. S druge strane, na samom jezeru smjestilo se devet manjih kuća s bračnim krevetom te kupaonicom.

  • +20
Plitvice Holiday Resort, Grabovac Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Big Bear Plitvice Resort, Vrhovine

Nedaleko od malog ličkog mjesta Vrhovine gradi se moderni kamp Big Bear Plitvice Resort. Vrijednost investicije je 20 milijuna kuna. Iza projekta stoji domaći čovjek, Ličanin Zvonimir Petričević, te najavljuje otvorenje u proljeće iduće godine.

U kampu će se nalaziti 100 smještajnih jedinica. Od toga će biti 32 mobilne kuće i 60 mjesta za kampere.

  • +19
Big Bear Plitvice Resort, Vrhovine Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Big Bear Plitvice Resort

Amadria Park, Zagreb

Veliki investicijski turistički bum događa se i u Zagrebu.

Ove jeseni u centru Zagreba vrata je otvorio luksuzni hotel Amadria Park, iza kojeg stoji Ugo grupa, tvrtka u vlasništvu poduzetnika Veljka Župana. Hotel ima 112 soba, a vrijednost investicije je 14,5 milijuna eura.

Nalazi se u zgradi nekadašnje hrvatske podružnice Wiener Bankvereina na uglu Jurišićeve i Palmotićeve ulice.

Ukupno tvrtka Veljka Župana upravlja s 11 hotela, a zagrebački je njihov prvi, kako ističu, city hotel.

Hotel Amadria Park Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Amadria Park

Hotel Canopy by Hilton, Zagreb

Hrvatska metropola dobila je i svoj drugi Hilton. Nakon hotela DoubleTree by Hilton, otvorenog 2012., ovaj ponedjeljak je s radom krenuo hotel Canopy by Hilton. S oba upravlja tvrtka Zagreb City Hotels.

Novi Hilton ima 151 sobu, od toga osam apartmana, dvije konferencijske dvorane za 40 osoba i restoran za 65 gostiju. Uređenje potpisuje Studio Franić Šekoranja.

  • +11
Hotel Canopy By Hilton, Zagreb Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Booking.com