Elvira Nabiullina

Ovo je žena koja je spasila rusku ekonomiju, na zapadu su je prije rata obožavali

02.04.2024 u 19:57

Bionic
Reading

Ruska ekonomija trebala je implodirati i propasti nakon što je Zapad na nju udario sankcijama zbog invazije na Ukrajinu, ali nije. Ekonomska otpornost Rusije uznemirava zapadne vlade. Mnogi za to pripisuju zasluge guvernerki Centralne banke Ruske Federacije Elviri Nabiullini

'Nabiullina je vrlo učinkovita u stabilizaciji ruskog gospodarstva, unatoč golemom ekonomskom pritisku sankcija', kaže za Business Insider Daniel McDowell, profesor na Sveučilištu Syracuse koji se specijalizirao za međunarodnu političku ekonomiju.

Nabiullinoj pripisuje zasluge za kontrolu kapitala i monetarne politike za stabilizaciju rublja. Također hvali njezinu odluku da odmakne Rusiju od korištenja zapadnih valuta u međunarodnoj trgovini, što je smanjilo izloženost države sankcijama.

'Životni standard u Rusiji bio bi puno gori da nije bilo njezinih mudrih odluka. Ona postavlja smjernice i strategije za upravljanje ekonomijom pod sankcijama, što pokazuje njezinu stručnost i sposobnost prilagodbe u turbulentnim vremenima', ističe McDowell.

Iako mnogi, poput McDowella, priznaju Nabiullini zasluge za spas ruskog gospodarstva, njezinu ulogu u podršci Putinovu režimu mnogi zapadni financijski dužnosnici, ekonomisti i analitičari smatraju izdajom.

Prije samo nekoliko godina smatrali su je liberalkom, a elita u Bruxellesu na nju je gledala kao na jednu od njih. Tako je Christine Lagarde, tadašnja direktorica Međunarodnog monetarnog fonda, pohvalila 2018. Nabiullinu — kolegicu ljubiteljicu opere — kao kreatoricu politike koja 'može natjerati središnje bankarstvo da 'pjeva'.

Danas je 60-godišnja Nabiullina izopćenica u zapadnom svijetu kao i Putin. Na meti je sankcija SAD-a i Velike Britanije.

Rodom iz industrijskog grada Ufe u središnjoj Rusiji, rođena je u obitelji etničkih Tatara — manjinske skupine u Rusiji. Otac joj je bio vozač, a majka tvornička radnica.

Odrastajući 70-ih, učila je francuski, uživala u klasičnoj glazbi i čitala klasike poput Tolstoja, Dostojevskog i Kafke, rekao je jednom prilikom njezin suprug Jaroslav Kuzminov.

Nabiullina je upoznala Kuzminova — osnivača Visoke škole ekonomije — 1980-ih, kada je predavao na Moskovskom državnom sveučilištu, na kojem je ona studirala ekonomiju.

Na Moskovskom državnom sveučilištu Nabiullina se susrela sa zapadnim ekonomskim konceptima, a oni će joj se pokazati korisnim u promjenjivoj postsovjetskoj ekonomiji.

Prvo je 1991. radila kao ekonomistica u Odboru znanstvenog i industrijskog sindikata SSSR-a, da bi se 1994. pridružila odjelu za reforme ruskog ministarstva gospodarstva.

Napustila je javnu službu 1998. i ponovno se pridružila vladi 2000. kao prva zamjenica Hermana Grefa, sadašnjeg izvršnog direktora ruskog bankarskog diva Sberbanka, koji je također poznat kao liberal, a tada je bio ruski ministar gospodarstva. Putin ju je 2007. imenovao Grefovom nasljednicom.

Šest godina nakon toga postavio ju je na čelno mjesto Centralne banke Ruske Federacije. 'Želim vam zahvaliti na povjerenju koje ste mi ukazali. Znam koliko je ovo odgovoran i težak posao', rekla je tad Nabiullina Putinu.

Ubrzo je postala međunarodna zvijezda u bankarskim krugovima. U to je vrijeme bila prva žena na čelu središnje banke unutar grupe G8.

Dokazala je svoju vrijednost Putinu nakon godinu dana rada, 2014., kada je Moskva anektirala Krim, a Nabiullina izolirala rusko gospodarstvo od zapadnih sankcija.

Unatoč sukobu zbog aneksije — koja je potaknula SAD i druge sile da izbace Rusiju iz skupine G8 — u sljedećim godinama ipak je stekla međunarodno poštovanje i priznanje među svojim kolegama zbog integracije ruskog gospodarstva u globalni sustav i modernizaciju središnje banke.

Euromoney, financijska trgovačka publikacija, proglasila je 2015. Nabiullinu guvernerkom godine, a The Banker ju je 2017. proglasio središnjom bankarkom godine u Europi.

Među kolegama je bila na glasu kao učinkovita i pragmatična profesionalka koja se kloni politike.

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, Nabiullina je navodno bila toliko uznemirena da je htjela dati otkaz, izvijestio je Bloomberg 23. ožujka 2022., citirajući četiri neimenovana izvora.

Međutim Putin je odbio njezinu ostavku pa je nastavila sa svojim novim petogodišnjim mandatom. I čini se da je dosad u tome vrlo učinkovita. Ruski BDP porastao je 3,6 posto prošle godine, a Međunarodni monetarni fond očekuje da će rusko gospodarstvo ove godine porasti 2,6 posto. Nezaposlenost je rekordno niska, a plaće su u velikom porastu.

  • +6
Vladimir Putin letio bombarderom Izvor: Profimedia / Autor: Dmitry Azarov / TASS / Profimedia

Naravno, nije baš sve bajno u ruskom gospodarstvu. Ratni troškovi - kao što su vojni izdaci i vladine subvencije - potaknuli su veći dio rasta u posljednje dvije godine. Zemlja također ima manjak radne snage zbog vojnog roka i odljeva mozgova.

Ali Nabiullina je do sada uspjela povući razne poluge, poput onih za kamatne stope i kontrolu valute, u korist gospodarstva. Za mnoge je ona sada sudionica u Putinovu ratu korištenjem tvrdokorne taktike da bi održala ekonomiju na nogama.

'Biti u Putinovu timu znači da dijelite njegove vrijednosti, dijelite njegova načela i iznimno ste mu lojalni', rekao je Sergej Aleksašenko, bivši vodeći ruski središnji bankar, za Financial Times u prosincu 2022.

Jasno je da Putin vjeruje Nabiullini. Vladini dužnosnici sukobili su se s njom oko njezine politike, ali ruski vođa ostao je uz nju te ju je javno podržao čak i prije nego što je počeo rat.

Naravno, pomaže joj to što nema političkih ambicija, stoga ne predstavlja izravnu prijetnju Putinovoj vladavini i tvrdokorna je u održavanju niske inflacije, rekao je Aleksej Makarkin, analitičar moskovskog think tanka Center for Political Technologies, za The Wall Street Journal u travnju 2022.

No teško je znati što ta tehnokratkinja koja radi u najvišim ešalonima jednog od najneprobojnijih režima na svijetu misli o svojoj ulozi u podupiranju Putinova režima.

Poznata je po tome da broševima i odjećom prenosi svoje misli, pa su neki analitičari njezina 'pogrebno crna' pravila odijevanja nekoliko dana nakon invazije na Ukrajinu smatrali znakom tuge i osobnog otpora sukobu.

Povremeno je znala biti iskrenija od većine ruskih dužnosnika kad je govorila o stanju gospodarstva zemlje pogođene sankcijama. U travnju 2022. Nabiullina je rekla da ruske rezerve ne mogu trajati vječno, a u prosincu je pak izdala upozorenje da je rusko gospodarstvo u opasnosti od pregrijavanja.

U videosnimci koja je procurila nekoliko dana nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Nabiullina je pozvala osoblje središnje banke da ostave politiku po strani i usredotoče se na spašavanje gospodarstva pogođenog sankcijama. 'Znam da nije lako, ali doista nemojmo ulaziti u političke rasprave na poslu, kod kuće, na društvenim mrežama. To će nam samo trošiti snagu koja nam je potrebna za obavljanje posla', poručila je tad svojim kolegama.