ratni stroj

Rusija pojačala vojnu proizvodnju i napreduje na terenu, ali koliko to može izdržati?

13.03.2024 u 22:28

Bionic
Reading

Ruski ratni stroj dobio je zamah u skladu s povećanim industrijskim kapacitetom i smanjenim ukrajinskim otporom, ali njihovi trenutni proizvodni kapaciteti i uskladišteni borbeni sustavi neće trajati zauvijek, kažu ratni stručnjaci, piše Business Insider

Trenutačno povećana ruska industrijska proizvodnja srednjoročno i dugoročno nije održiva zbog zaliha opreme i nedostatka radne snage, ali i sankcija na potrebne resurse, prema izvješću Instituta za proučavanje rata, piše Business Insider.

Analitičari smatraju da bi Rusija mogla imati dovoljno tenkova iz sovjetske ere u skladištima za još nekoliko godina rata, no oni su slabije kvalitete od novih, a dodatni problemi su streljivo i ljudstvo. Mnogo metaka sa skladišta je u lošem stanju, a iako je Rusija sposobna proizvoditi stotine tisuća komada streljiva mjesečno, ipak se mora oslanjati i na strane dobavljače, poput Irana i Sjeverne Koreje, kako bi održala zamah.

  • +4
Ruska artiljerija Izvor: Profimedia / Autor: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

U članku se navodi da je ruska invazija na Ukrajinu glavni uzrok nedostatka radne snage u zemlji jer su se mnogi građani prijavili u vojsku ili pak pobjegli iz zemlje, što bi moglo utjecati na proizvodnju oružja. Analitičari ISW-a smatraju da će, ako se kriza nastavi, to samo 'zakomplicirati napore Kremlja da uravnoteži rastuće ruske gospodarske kapacitete i stvaranje radne snage dok udovoljava pojedinim članovima ruske ultranacionalističke zajednice destimulirajući radnike migrante'. Povećani kapacitet vojne industrijske baze, piše ISW, 'sposoban je održati trenutni tempo ruskih operacija' u kratkom roku.

'Glavna varijabla koja će vjerojatno odrediti brzinu kojom tako djelomično popunjene ruske snage mogu napredovati ovog ljeta je dostupnost materijala Ukrajini, što zauzvrat uvelike ovisi o kontinuiranom pružanju američke vojne pomoći', piše ISW.