OMILJENE TURISTIČKE DESTINACIJE

Ovo je top 10 najpopularnijih hrvatskih gradova

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.09.2015 16:20
  • Objavljeno 09.09.2015 u 16:20
Darko Lorencin

Darko Lorencin

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Rovinj je i ove godine zadržao prvu poziciju među turističkim destinacijama u Hrvatskoj po broju turističkih noćenja, s milijun noćenja u kolovozu i 2,7 milijuna u osam mjeseci, a uz taj gradić među prvih deset još je šest gradova i mjesta iz Istre, pokazuje analiza Ministarstva turizma temeljena na podacima sustava turističkih zajednica.

U kolovozu je Rovinj s ostvarenim noćenjima zabilježio blagi pad od 1 posto u odnosu na lanjski kolovoz, ali je na razini osam mjeseci u plusu od 3 posto.

Odlični turistički rezultati Rovinj prate već godinama, a zadnjih nekoliko godina taj je istarski gradić i rekorder hrvatskog turizma prema broju ostvarenih noćenja, ali i brojnim drugim elementima, poput uređenosti, turističkih proizvoda i sadržaja, smještajne i ponude kongresnog turizma.

U Turističkoj zajednici grada Rovinja očekuju premašivanje lanjskih rekordnih rezultata, a opravdanost takvih očekivanja potvrđuju i znantno bolja cijela ovogodišnja predsezona, odličan glavni ljetni dio sezone, kao i dobre najave za jesen i sve do kraja godine.

'Rovinj se nada porastima i ove godine te ostvarenju više od lanjskih 3,2 milijuna noćenja, čime je petu godinu zaredom bio rekorder među svim hrvatskim odredištima. Boljim rezultatima svake godine pridonose i na stotine raznih manifestacija u suradnji javnog i privatnog sektora, destinacijski menadžment te novi kvalitetni smještaj i općenito investicije u kvalitetu ponude i usluga', ističe direktorica Turističke zajednice Rovinja Odette Sapač

Uz Rovinj, među prvih deset turističkih odredišta ove godine još je šest istarskih gradova i mjesta, pri čemu je na drugom mjestu Poreč s 891 tisuća noćenja u kolovozu i 2,4 milijuna noćenja u osam mjeseci, što su porasti od po 8 posto u odnosu na ista razdoblja prošle godine. To su ujedno i najveći porasti među svih top deset destinacija i u kolovozu i osam mjeseci.


Slijedi Medulin koji je s 878 tisuća noćenja u kolovozu ili 1 posto više na trećem mjestu u Hrvatskoj, dok je s 2,07 milijuna noćenja u osam mjeseci na četvrtom mjestu.

Umag se pak u kolovozu 'smjestio' na četvrto mjesto sa 743 tisuće noćenja ili 7 posto više, dok je u osam mjeseci na petom mjestu s gotovo 2 milijuna noćenja ili 2,2 posto više nego lani.

Osim tih, iz Istre su među top deset odredišta još Pula, Tar-Vabriga (blizu Poreča) i Funtana (blizu Vrsara), u kojima su i u kolovozu i osam mjeseci ostvareni porasti noćenja, odnosno u svakom od tih mjesta bilo je u kolovozu nešto malo više od 500 tisuća noćenja, a u osam mjeseci blizu 1,3 milijuna noćenja.

Izvan Istre samo Dubrovnik, Lošinj, Novalja i Vir među prvih deset

Jedno od najpoznatijih hrvatskih odredišta u svijetu, Dubrovnik, sa 661 tisućom noćenja u ovom kolovozu je na petom mjestu dok je u osam mjeseci na trećem s 2,3 milijuna noćenja čije je poraste i u kolovozu i osam mjeseci zabilježio u odnosu na lani, od 5 odnosno gotovo 6 posto.

Otok Lošinj je u kolovozu na šestom mjestu sa 624 tisuće noćenja i porastom od 4 posto, a na istom mjestu je i za osam mjeseci s 1,6 milijuna noćenja, što je porast od 2 posto.

Novalja je u kolovozu na devetom mjestu s 506 tisuća noćenja ili 4 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, dok je u osam mjeseci nema među prvih deset, ali je zato tu Vir koji je za osam mjeseci na osmom mjestu s 1,3 milijuna noćenja i porastom od 7 posto u odnosu na prošlu godinu.

'Čestitamo svim destinacijama zbog dobrih turističkih rezultata u kolovozu i u prvih osam mjeseci ove godine, posebno destinacijama u kojima je ostvaren najveći broj noćenja te onima koji su ostvarili najveće poraste. Sezona se nastavlja te prema najavama bookinga očekujemo dobar rujan i listopad, kao i nastavak projekta Hrvatska 365 i produljenje turističke sezone', ističe ministar turizma Darko Lorencin.

Izvor: tportal.hr / Autor: Tatjana Janković

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!