stvaranje giganta

Ovo je potez koji će zaokružiti kinesku dominaciju u sektoru rijetkih zemnih metala

30.12.2021 u 09:28

Bionic
Reading

Poznato je to da je Kina lider u sektoru rijetkih zemnih metala. Nakon ovotjednog spajanja triju velikih kompanija čini se da su otišli i korak dalje

Kineske vlasti odobrile su spajanje triju domaćih tvrtki - China Minmetals Rare Earth, Chinalco i Gahzhou Group - kako bi pomogle u stvaranju supergiganta za rijetke zemne metale, nazvanog China Rare Earth Group, pišu strani mediji.

U Kini je na drugom mjestu u industriji, iza China Northern Rare Earth Group, i kontrolirat će oko 70 posto domaće proizvodnje teških rijetkih zemnih metala, a Kina će kontrolirati oko 60 posto globalne proizvodnje rijetkih zemnih metala, prema američkim podacima.

U industriji se broj tvrtki smanjuje sa šest na četiri, a konsolidacija nastoji ojačati kineski utjecaj na cijene rijetkih minerala. Prema FT-u, vlada koristi istu strategiju kao i u drugim industrijama, kao što je pomorstvo, kako bi spriječila konkurenciju u cijenama kada se domaće tvrtke nadmeću za unosne inozemne ugovore.

Financial Times citirao je neimenovanog sugovornika, bliskog jednoj od ranije neovisnih tvrtki, koji je rekao:

'Ne možemo dopustiti da tržišne sile odlučuju koliko rijetki metali vrijede, s obzirom na njihovu stratešku važnost. Moramo održavati cijene stabilnima kako bi krajnji potrošači mogli kontrolirati svoje troškove i napredovati u lancu vrijednosti.'

  • +15
Kina Izvor: EPA / Autor: WU HONG

Rijetki metali koriste se u proizvodnji magneta, lasera, optičkih uređaja, nalaze se u skenerima, satelitima, u vojnim uređajima, u gotovo svim elektroničkim uređajima. Koriste se u raznim industrijama, uključujući automobilsku industriju, ili u proizvodnji potrošačke elektronike i medicinske opreme. Smatraju ih ključnima za razvoj zelenih tehnologija.

Primjerice, u svakom se automobilu nalazi otprilike kilogram magneta potrebnih za njegovo paljenje i podizanje prozora. Otprilike 30 posto ovog materijala sastoji se od rijetkih zemnih metala ili rijetkih zemalja (engl. 'rare earth' - nose taj naziv jer su prvo bili izolirani u Engleskoj kao oksidirani minerali, a u to vrijeme, u drugoj polovica 18. stoljeća, engleska riječ za 'mineral' bila je 'earth'), poznatih kao neodimij i praseodimij (NdPr).

Poznato je sedamnaest elemenata rijetkih zemnih minerala: skandij, itrij, lantan, cerij, prazeodim, neodimij, prometij, samarij, europij, gadolinij, terbij, disprozij, holmij, erbij, tulij, iterbij, lutecij.

Prema podacima američkog Geološkog instituta, Australija je prošle godine globalnoj opskrbi pridonijela sa 17.000 tona rijetkih zemnih metala. To je značajno manje u usporedbi s najvećim svjetskim dobavljačem, Kinom, koja je proizvela nevjerojatnih 140.000 tona.