OŽIVLJAVANJE KAŽNJENICIMA

Outlet Sveta Helena postaje zatvor?

28.01.2013 u 09:27

Bionic
Reading

Nakon tri godine postojanja, outlet Sveta Helena, na početku autoceste Zagreb- Goričan, u kojeg su izraelski investitori uložili 27 milijuna eura, jednostavno je propao i od svibnja prošle godine zjapi prazan, a spas za oživljenje tog projekta nudi Davor Štern

Spas za oživljenje tog projekta nudi Davor Štern, konzultant i naftaš, sa poprilično originalnom idejom: trgovine neka se zamjene ćelijama, posjetitelji neka budu osuđenici, prodavači neka budu pravosudni policajci, restoran i kafić neka postanu kantina i soba za druženje, a umjesto outleta, neka se zove Zatvor Sveta Helena!

'Outlet u Hrvatskoj je nemoguće imati jer smo malo tržište sa lošom ekonomskom situacijom. To sad stoji prazno i neiskorišteno, iako postoji sva komunalna infrastruktura. Znamo da hrvatski zatvori pate od prenapučenosti, zašto ne od propalog outleta stvoriti zatvor', rekao je Štern za Jutarnji list

A Šternovoj ideji u korist idu podaci o prenapučenosti hrvatskih zatvora, iako imaju kapaciteta za 3771 osobu, u njiima služi 4950 zatvorenika, odnosno čak 30 posto više nego što je propisano. Zbog neadekvatnih uvjeta u kaznionicama, zatvorenici često tuže državu, a nagađa se da su te tužbe teške oko 90 milijuna kuna.

Iako projekt još uvijek ne postoji, nego tek ideja, Štern predlaže da outlet postane zatvor otvorenog tipa, gdje bi kazne služile osobe koje su osuđene zbog manjih kaznenih djela. Tu bi se mogao organizirati proizvodni pogon u kojem bi radili pritvorenici jer sva infrastruktura postoji. Kako kaže, još nikome nije predstavio ovu ideju, no siguran je da bi investitor propalog projekta, banka koja ga je financirala i država lako mogle dogovoriti oko preuređenja, kroz modela model javno-privatnog partnerstva kojeg je ova Vlada i najavljivala.