IZ ČETVRTOG POKUŠAJA

Otvoren stečaj nad Validusom

19.07.2012 u 18:50

Bionic
Reading

Otvoren je stečaj nad Validusom, varaždinskom investicijskom tvrtkom koja u vlasništvu ima dionice više poduzeća, kao što su Varteks, Vaba banka, Fima Banka, Mirna i Mils Mljekara. U vlasništvu ima i dionice tvrtki Helios Faros i Vis čije su Glavne skupštine nedavno odlučivale o zakupu poduzeću Geneza Hoteli

Nakon što je u ponedjeljak održano ročište na kojem su se razmatrali uvjeti za otvaranje stečaja, na varaždinskom Trgovačkom sudu danas se otvorio stečajni postupak nad Validusom, investicijskom kompanijom čiji je najveći dioničar tvrtka Pluris koja je već u stečaju zbog milijunskih obveza. Pluris je pravni slijednik Fima grupe u kojoj je najveći dioničar Milan Horvat, varaždinski poduzetnik i jedan od osumnjičenika u Podravkinoj aferi Spice.

Stečaj nad Validusom, koji je nastao pripajanjem Zatvorenog investicijskog fonda (ZIF) Pleter društvu za poslovanje nekretninama Validus, otvoren je iz četvrtog pokušaja. Naime, vjerovnici Đuro Đaković Stan, IMC agencija te Artur Gedike, nekadašnji izvršni direktor za strateški marketing te investicijske kompanije, već ranije su povukli prijedloga za otvaranje stečaja. Međutim, to nije učinila Porezna uprava Ministarstva financija koje na ime duga od toga varaždinskog investicijskog društva potražuje dvadesetak milijuna kuna, što je Validus djelomice osporavao.

Obveze ove varaždinske investicijske kompanije, koja je nekada poslovala unutar Fima Grupe, mogle bi biti i puno veće. Naime, nakon što je Validus lani objavio izvješće za 2010. u kojemu je pobrojao 65 milijuna kuna duga, službeni revizor ogradio se od izvješća smatrajući da dug treba uvećati za dodatnih 255 milijuna kuna, odnosno na 320 milijuna kuna.

Kakvo je zapravo stanje obveza i potraživanja Validusa, vidjet će se kroz mjesec dana. Za stečajnog upravitelja imenovan je Nenad Homar iz Koprivnice kojemu vjerovnici Validusa trebaju dostaviti tražbine u roku od 30 dana od objave oglasa o otvaranju stečajnog postupka u Narodnim novinama. U tom roku razlučni vjerovnici trebaju pisanim putem obavijestiti stečajnog upravitelja o postojanju svojih razlučnih prava na Validusovoj imovini, a izlučni vjerovnici dužni su obavijestiti stečajnog upravitelja o svom izlučnom pravu.

Ročište vjerovnika na kojem će se ispitati prijavljene tražbine zakazano je za 24. listopada, kada će se odlučivati i o daljnjem tijeku stečajnog postupka.