BORBA ZA SVAKOG GOSTA

Ostojić: Nitko od pravih turističkih djelatnika nema pravo otpisati sezonu

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 30.03.2020 20:14
  • Objavljeno 30.03.2020 u 20:14
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

U samo tjedan dana od Vladine odluke o izvanrednim mjerama za spas gospodarstva splitski je Zavod za zapošljavanje zaprimio nekoliko tisuća zahtjeva za očuvanje radnih mjesta i isplatu minimalnog osobnog dohotka. Podnošenje zahtjeva iz sigurnosnih je razloga moguće samo putem interneta. Mnogo je i onih koji zbog otkaza traže novčanu naknadu i ulazak u evidenciju

Vrata splitskog Zavoda zaključana su iz sigurnosnih razloga, no telefoni ne prestaju zvoniti. U pet radnih dana 4000 prijava putem interneta za očuvanje radnih mjesta i zahtjeva za novčanu naknadu. Najviše iz turističkog i ugostiteljskog sektora.

Građevina se još nekako drži, grade se stanovi, no ostali su samo domaći radnici. Cemex dobro radi, ali nema više dobavljača.

'Građevina doista funkcionira i rade, naravno, otežano, ali u našoj županiji imamo primjera u ovim trenucima izvoza za Tursku, Kanadu, Švicarsku, tako da gospodarstvo radi', kaže direktor Županijske komore Split Joze Tomaš za HRT-ovu emisiju Regionalni dnevnik.

Turizma poodavno nema, ali hotelijeri su, čini se, najbolje organizirani. Hrvatska udruga za turizam uputila je Vladi prijedlog svojih mjera za očuvanje zaposlenosti i poslovnih subjekata koji generiraju 20 posto državnog BDP-a, a u Splitu čak 30 posto. Jesu li istinita nagađanja da su neki veliki hoteli već odustali od ove sezone?

'Mislim da neovisno o sadašnjoj situaciji potpune neizvjesnosti o procjeni budućih zbivanja nitko od pravih turističkih djelatnika nema pravo u ovom trenutku otpisati sezonu. Mi ćemo sezonu pripremati i odrađivati dan po dan, tjedan po tjedan. I tako mora biti do zadnjeg dana 2020. godine', poručuje Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

U zamrlom Splitu s nestrpljenjem se čeka novi paket izvanrednih mjera s Markova trga. 'Vlada doista ulaže napore da bi se održala zaposlenost i likvidnost i cjelokupno gospodarstvo', kaže Tomaš.

Glavu nad vodom u županiji trenutačno najviše drže prerađivačka industrija, brodogradnja i, naravno, trgovina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!