BAD LUCK

Orešković nema sreće: Cijena 'satelita' pala za 30 posto!

13.05.2016 u 12:59

Bionic
Reading

Niti dan nakon što je premijer Tihomir Orešković najavio prodaju hrvatskog udjela u satelitskom operateru Eutelsatu cijena dionice te tvrtke na Pariškoj burzi pala je za 30 posto. Ne zbog Oreškovićeve najave, već zbog toga što je čelništvo Eutelsata snizilo procjenu poslovanja za ovu i iduću financijsku godinu, upozorivši kako očekuje pad prihoda

Taj treći najveći svjetski satelitski operater sa sjedištem u Parizu objavio je kako u tekućoj financijskoj godini koja završava 30. lipnja očekuje stagnaciju prihoda na godišnjoj razini, snizivši tako raniju procjenu, kada je očekivao njihov rast od dva do tri posto.

U idućoj poslovnoj 2016./2017. godini Eutelsat očekuje pad prihoda između jedan i tri posto, umjesto rast za četiri do šest posto, koliko je prije procjenjivao.

U prva tri ovogodišnja mjeseca ta je kompanija ostvarila 383 milijuna eura prihoda, odnosno 4,2 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, što je ispod očekivanja analitičara.

Hrvatska država u toj kompaniji ima udjel od 0,45 posto, a Upravno vijeće CERP-a u četvrtak je odlučilo da će on ići na prodaju.

Iako je to mali udio, rečeno je da je prihodovno vrlo značajan. Premijer Tihomir Orešković tako je u četvrtak na novinskoj konferenciji spomenuo da se radi o iznosu od oko 30 milijuna eura (220 milijuna kuna), a padom cijene dionica Hrvatska je izgubila oko devet milijuna eura.

Otkud Hrvatskoj udjel u Eutelsatu, pročitajte OVDJE