PRODAJA DIONICA EUTELSATA

Orešković posegnuo u svemir za milijunskom imovinom: O čemu se radi?

13.05.2016 u 12:51

Bionic
Reading

Nabrajajući tvrtke s državnim udjelima koje planira prodati, premijer Tihomir Orešković naveo je i tvrtku Eutelsat sa sjedištem u Parizu. Radi se o vodećem europskom i jednom od svjetski najjačih satelitskih operatera. Otkud Hrvatskoj vlasništvo nad takvom kompanijom?

European Telecommunications Satellite Organization (Eutelsat) utemeljen je 1977. kao europska međuvladina organizacija za satelitske komunikacije. Jedan od osnivača bila je i bivša Jugoslavija.

Hrvatska je u procesu sukcesije došla u vlasništvo udjela od 0,45 posto na tržištu vrijednog oko 220 milijuna kuna (30 milijuna eura). Država bi relativno brzo mogla utopiti taj paket jer se s dionicama Eutelsata trguje na Pariškoj burzi

O prodaji tih dionica razmišljalo se i dok je Ministarstvo prometa i infrastrukture, koje formalno upravlja tim paketom, vodio Božidar Kalmeta prije šest godina. Ali tada je odlučeno kako ih je bolje zadržati i svake godine ubirati dividendu. Procjena se pokazala dobrom jer je biznis sa satelitima samo rastao.

Hrvatska posjeduje 1.038,242 Eutelsatovih dionica i godišnje su one u proračun donosile od četiri do 8,5 milijuna kuna, pokazuje računica Poslovnog dnevnika.

Trenutačno se cijena dionica Eutelsata na burzi kreće oko 20 eura