povijesna kretanja

Optimizam na svjetskim burzama: Indeksi rastu, ovo bi mogao biti jedan od najboljih mjeseci u povijesti

30.10.2022 u 08:32

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle jer se ulagači nadaju da će središnje banke uskoro ublažiti tempo povećanja kamata, s obzirom da se rast gospodarstava usporava, što bi trebalo oslabiti inflacijske pritiske.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 5,7 posto, na 32.861 bod, dok je S&P 500 porastao 4 posto, na 3.901 bod, a Nasdaq indeks 2,3 posto, na 11.102 bodova.

Za Dow to je najveći tjedni skok od svibnja i na putu je najvećeg mjesečnog dobitka od 1976. godine.

„Ovo bi mogao biti jedan od najboljih mjeseca za Dow u povijesti. A to sugerira da je tržište 'medvjeda' završeno. Naime, u povijesti je do snažnog mjesečnog skoka cijena dionica dolazilo na kraju tržišta 'medvjeda'”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Carson Group.

Podršku tržištu pružio je niz podataka koji ukazuju na usporavanje rasta gospodarstva.

Donedavno su se ulagači plašili da će agresivno povećanje kamata američke središnje banke gurnuti gospodarstvo u recesiju. No, posljednji podaci pokazuju da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju porastao za 2,6 posto godišnje, više od očekivanja, što je ublažilo strahovanja od recesije.

Pritom su životni troškovi porasli 4,1 posto, sporije nego u prethodnom kvartalu i manje od očekivanja, što ukazuje na popuštanje inflacijskih pritisaka.

A to znači da bi američka središnja banka uskoro mogla usporiti tempo povećanja kamata.

Doduše, i dalje se procjenjuje da će Fed na sjednici početkom studenoga ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

No, u prosincu bi povećanje moglo biti blaže.

  • +4
Burze Izvor: Profimedia / Autor: Michael M. Santiago / Getty images / Profimedia

„Odškrinuta su vrata za moguće ublažavanje stavova čelnika Feda na sjednici u prosincu, dok su još prije mjesec dana ta vrata bila čvrsto zatvorena”, kaže Detrick.

Podršku tržištu pružaju i solidni kvartalni poslovni rezultati kompanija i banaka.

Od 263 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih oko 73 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju zarada.

No, to se uglavnom zahvaljuje smanjenim očekivanjima jer su analitičari zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta gospodarstva posljednjih mjeseci smanjili procjene.

Tako sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 4,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Početkom srpnja očekivali su rast zarada za više od 11 posto, a na početku listopada 4,5 posto.

„Općenito, zarade kompanija su u skladu ili malo iznad očekivanja. No, ta su očekivanja posljednjih mjeseci smanjena”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,1 posto, na 7.047 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 4 posto, na 13.243 boda, a pariški CAC 3,9 posto, na 6.273 boda.

Ulagače nije pokolebala odluka Europske središnje banke (ECB) o agresivnom povećanju ključnih kamatnih stopa za 0,75 postotnih bodova. Pritom su čelnici ECB-a poručili da je postignut značajan napredak u borbi protiv inflacije, što bi, kažu analitičari, moglo značiti da će ubuduće usporiti tempo povećanja kamata.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,8 posto, na 27.105 bodova.