ŠOK I NEVJERICA

Operateri iznenađeni povratkom mobilnog harača

Bionic
Reading

Mobilni operateri iznenađeni su što nova Vlada uopće razmatra mogućnost povratka kriznog nameta na mobilne usluge. Hrvatski telekom i Vipnet zasad su spremni tek reći da o tome nisu primili službene informacije i da ih stoga ne mogu komentirati, piše Poslovni dnevnik

U Vipnetu su otišli i korak dalje te naglašavaju da 'im nije poznato da je ijedna uređena država i pri tome kandidatkinja za EU skidala i vraćala iste zakone o poreznim opterećenjima unutar nekoliko mjeseci'.

Najoštriji je bio Tele2, operater koji inače vrlo mlako komentira ovakve događaje. Julian Ogrin, predsjednik Uprave Tele2 izjavio je za Poslovni dnevnik da su neugodno iznenađeni glasinama o povratku nameta od 6 posto na njihove prihode.

'Imajući na umu kako je riječ o Vladi čiji su se članovi dok su bili u opoziciji protivili uvođenju svih vrsta kriznih nameta smatrajući ih kratkoročnim mjerama bez dugotrajnog pozitivnog učinka, bili bismo vrlo iznenađeni kada bi ta ista Vlada posizala za mjerama ove vrste', kaže čelnik Tele2. Dodaje da je navedena trošarina imala dalekosežan negativan utjecaj ne samo na mobilnu industriju, nego i na hrvatsko gospodarstvo.

'K tome, navedena naknada bila je u suprotnosti s EU zakonodavstvom, a zbog čega je Europska Komisija poduzela oštre korake prema zemljama koje nisu uskladile svoje zakonodavstvo', ističe Ogrin za Poslovni dnevnik te kao primjer navodi Francusku i Španjolsku koje se nalaze na Europskom sudu pravde, te Mađarsku kao posljednji takav primjer.

Informaciju o mogućem povratku kriznog nameta na mobilne usluge prvi je krajem prošlog tjedna objavio tportal.hr.

ČITAV ČLANAK PROČITAJTE OVDJE