analiza rba

OPEC iznenadio tržište nafte odlukom da proizvodnja ostane nepromijenjena

10.03.2021 u 09:05

Bionic
Reading

Na svom posljednjem sastanku koji se održao krajem prošlog tjedna članice OPEC-a odlučile su u travnju zadržati trenutnu proizvodnju sirove nafte uglavnom nepromijenjenom, što je značajno iznenadilo svjetsko tržište, navodi se u analizi RBA

Pri tome je, uz činjenicu da se Saudijska Arabija obvezala zadržati svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje od 1 mil. b/d i u travnju, napomenula i kako će se povećanje i povratak proizvodnje na tržište odvijati postupno. Slično odluci iz siječnja, Rusiji i Kazahstanu omogućeno je povećanje proizvodnje za ukupno 150 tis. b/d u travnju.

'Odluka OPEC-a nedvojbeno je iznenadila tržište nafte koje je očekivalo ublažavanje smanjenja proizvodnje od otprilike 500 tis. b/d te povlačenje ranije odluke Saudijske Arabije o smanjenju proizvodnje od 1 mil. b/d. Očekivanja tržišta poduprta su snažnim rastom cijena sirove nafte od siječnja što je, između ostalog, utjecalo na smanjenje rizika od djelomičnog povratka američke proizvodnje odnosno eksploatacije nafte iz škriljevca. Međutim, saudijski ministar nafte nagovijestio je da bi vremena brzog povratka američke nafte iz škriljevca mogla biti gotova, što bi, po našem mišljenju, mogao biti glavni razlog odluke OPEC-a o proizvodnji sirove nafte u travnju', ističu analitičari RBA.

OPEC je također napomenuo da, iako se uvjeti na naftnom tržištu poboljšavaju, u kratkom roku postoji niz nesigurnosti za oporavak potražnje za sirovom naftom, zbog čega su zemlje članice OPEC-a i podržale oprezan pristup ublažavanju.

'Dokazana predanost OPEC-a po pitanju smanjenja opskrbe naftom, što je rezultiralo rebalansom tržišta nafte, potaknula nas je na reviziju prognoza cijena nafte na više. Vjerujemo da su, unatoč snažnom skoku cijena nafte, izgledi za snažniji rast američke proizvodnje u kratkom roku i dalje niski. Pri tome, niz faktora poput niže cijene WTI-a u odnosu na Brent, oskudnije i skuplje financiranje, kao i posljednja ograničenja koja je uvela nova američka administracija, mogli bi demotivirati američke sudionike na naftnom tržištu na povećanje proizvodnje u kratkom roku. Slijedom navedenog, očekujemo da će prosječna cijena sirove nafte tipa Brent u drugom i trećem ovogodišnjem tromjesečju porasti iznad 70 dolara po barelu', navodi se u analizi.

U 2022. analitičari RBA očekujemo prosječnu cijenu od 67,5 dolara po barelu, dok u 2023. godini 60 dolara po barelu. 

'Također, podigli smo naše dugoročne prognoze o cijenama nafte s 55 na 60 dolara po barelu, obzirom da niža alokacija kapitala za istraživanje i proizvodnju u posljednjih pet godina zajedno sa silaznim revizijama proizvodnih ciljeva od strane sve većeg broja proizvođača povećavaju rizik od pada globalne ponude u dužem roku, čak i pod pretpostavkom globalnog smanjenja potrošnje motornih goriva. Očekujemo da će prosječna globalna proizvodnja sirove nafte u 2021. iznositi 95 mil. b/d, dok će u 2022. biti 100 mil. b/d. Pri tome, povećanje ponude u 2021. i 2022. godini biti će uglavnom potaknuto od strane članica OPEC-a i njihovih saveznika, dok će američka proizvodnja u 2021. ostati na 16,3 mil. b/d te će do 2022. porasti za otprilike 1 mil. b/d (ili 5,5%). Na temelju naših prognoza ponude i potražnje za sirovom naftom, očekujemo da će se razina globalnih zaliha sirove nafte do kraja ove godine vratiti na razine zabilježene prije pandemije COVID-19', zaključuje se u analizi RBA.