Škugor i ostali

OMS Upravljanju tri mjeseca nakon afere u Ini oduzeta dozvola za trgovanje plinom

06.12.2022 u 10:03

Bionic
Reading

Tri mjeseca nakon izbijanja 'plinske afere u Ini i otvaranja Uskokove istrage o nezakonitom profitu njezina bivšeg direktora Damira Škugora i tvrtke OMS Upravljanje od gotovo milijardu kuna, HERA je oduzela je dozvolu za trgovinu plinom OMS Upravljanju, piše Jutarnji list.

Zajedno s Damirom Škugorom, podsjetimo, nakon otvaranja Uskokove istrage uhićeni su i šef Uprave OMS Upravljanje Goran Husić te suvlasnik OMS Upravljanja i odvjetnik Josip Šurjak, u tom trenutku predsjednik Odvjetničke komore.

Prema optužnici Škugor je osmislio poslovni odnos u kojem je Ina prodavala plin svojoj tvrtki kćeri Plinara istočna Slavonija (PIS) po povlaštenoj cijeni, a PIS ga prodao OMS Upravljanju koje je prodavajući povoljno kupljen plin po daleko višim cijenama na tržištu ostvarilo profi t od gotovo milijardu kuna.

Odmah po otvaranju istrage Uskoka otvorilo se pitanje kako je OMS Upravljanje, osnovano u studenome 2019., dobilo dozvolu za trgovinu plinom, jer je djelatnost trgovine plinom izrazito regulirana, a Goran Husić kao direktor, suvlasnik i jedini član Uprave nije za to imao nikakva iskustva ni stručne reference.

Iz Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) je nakon pritvaranja Husića i Šurjaka odaslan odgovor medijima u kojem se tvrdilo da je OMS Upravljanje ispunilo sve potrebne uvjete za dobivanje dozvole, uz odbacivanje mogućnosti da ta dozvola bude opozvana zbog same činjenice da je protiv tvrtke otvorena istraga.

Dozvola, prema istome izvoru, može biti oduzeta ako tvrtka više ne ispunjava tehničke i financijske uvjete za trgovinu plinom. Budući da je račun tvrtke OMS Upravljanje blokiran od trenutka otvaranja istrage, to je jedan od razloga zašto više nema dozvolu za trgovinu plinom. No, račun joj je blokran prije tri mjeseca pa se postavlja pitanje što se čekalo dosad?

Oduzimanje dozvole OMS Upravljanju uslijedilo je nakon smjene šefa Upravnog vijeća HERA-e Danijela Žambokija, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović.