NAJAVIO DIREKTOR

Agencija Kompas očekuje sedam postotni rast prihoda u 2016.

17.10.2016 u 08:50

Bionic
Reading

Zagrebačka putnička agencija Kompas obilježava 25 godina od osnutka, tijekom kojih je uslužila nekoliko milijuna putnika iz Hrvatske i svijeta, a po riječima direktora Ivana Puškara, ove godine očekuje porast poslovanja za sedam posto u odnosu na lani, uz veći zaokret ka poslovnim klijentima

‘Vjerujem da ćemo ove godine i ojačati svoj udjel od oko 20 posto na hrvatskom tržištu u segmentu organizacije odmora za domaće turiste, koji s udjelom od 55 posto i prevladavaju u strukturi svih naših putnika. Oko 30 posto udjela čine poslovni klijenti, dok su stranci otprilike na 15 posto, pa stoga dosta radimo na ponudama putovanja po Hrvatskoj i regiji za strane grupe 'skrojenim' na njihov zahtjev’, iznosi Pukšar.

U zadnjih nekoliko mjeseci, dodaje, imaju najviše grupa iz Izraela, Belgije i Južne Afrike, koji su već najavili, dijelom i rezervirali dolazak iduće godine.

Za domaće putnike kaže da su ove godine najviše tražili i putovali u Portugal, a iako su u prvom dijelu godine izbjegavali velike europske metropole, u rujnu su nadmašili sva očekivanja po broju realiziranih putovanja. Slično bi, kaže, moglo biti i sa skijanjem i zimskim odmorima, za što bilježe dobar i veći od lanjskog buking i prodaju.

‘Hrvatski građani su očigledno ponovno vratili putovanjima, jer se već krajem ljeta i ove jeseni na polascima za Rim, London, Pariz i Amsterdam tražilo mjesto više, a slično je i s potražnjom skijanja i zimskih odmora. Upravo ovih dana smo, ranije nego lani, zabilježili rezervaciju za tisućitog skijaša za nadolazeću zimu’, kaže Pukšar.