HRVATSKA UDRUGA BANAKA

OIB obavezan u bankama od 1. siječnja

23.12.2009 u 11:59

Bionic
Reading

Banke su od 1. siječnja 2010. godine obavezne prilikom sklapanja poslovnog odnosa s novim klijentom od njega zatražiti podatak o osobnom identifikacijskom broju (OIB), napominju iz Hrvatske udruge banaka (HUB)

Osobni identifikacijski broj (OIB) može se predočiti i dokazati potvrdom koja je zaprimljena od Porezne uprave ili ga je moguće zatražiti na licu mjesta, odnosno u banci preko web servisa uz suglasnost klijenta, navode iz HUB-a.

Iz HUB-a podsjećaju da u skladu s odredbama Zakona o osobnom identifikacijskom broju i Pravilnika o osobnom identifikacijskom broju, osobni identifikacijski broj (OIB) postaje obavezna i stalna oznaka svake osobe u Republici Hrvatskoj.

Pomoću OIB-a osobe će se upisivati u sve službene evidencije o osobama i imovini, dok će tijela javne vlasti razmjenjivati podatke iz službenih evidencija.

Razdoblje za prilagodbu traje do kraja 2010. godine, ali od 1. siječnja 2010. godine OIB postaje osnovni identifikator osoba u komunikaciji s tijelima javne vlasti i u poslovima platnog prometa.

Takva primjena OIB-a zahtijeva pripremu svih osoba, obveznika i korisnika na novi način poslovanja, navode iz HUB-a napominjući da su sukladno navedenom banke od 1. siječnja 2010. obavezne prilikom sklapanja poslovnog odnosa s novim klijentom od njega zatražiti podatak o OIB-u.