treće tromjesečje

Oglasi na Googleu osigurali lavovski dio dobiti Alphabeta

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 27.10.2017 08:58
  • Objavljeno 27.10.2017 u 08:58
tportal

Izvor: Reuters / Autor: Brian Snyder

Googleova krovna kompanija Alphabet izvijestila je da joj je dobit u proteklom tromjesečju poskočila za trećinu zahvaljujući većim prihodima od internetskih oglasa ali i skoku u segmentu 'ostalih inovativnih projekata'

U tromjesečnom razdoblju zaključno s rujnom Alphabetova je dobit dosegnula 6,7 milijardi dolara.

Prihodi su uvećani 24 posto, na 27,8 milijardi dolara, a financijska direktorica Ruth Porat pripisala je taj skok 'snažnim rezultatima u Googleu i u segmentu Ostalih inovativnih projekata'.

Alphabet je nastao prije dvije godine reorganizacijom poslovanja i sada uz 'zlatnu koku' Google obuhvaća i projekte poput razvoja autonomnih automobila Waymo i Loona za uslugu pristupa Internetu preko balona koji lebde visoko iznad površine Zemlje.

Svi su ti dijelovi poslovanja - osim Googlea - izdvojeni su u skupinu 'ostalih inovativnih projekata' koja je u netom završenom tromjesečju zabilježila 53,3 posto veće prihode, od 302 milijuna dolara.

Preostalih 27,47 milijardi dolara prihoda, 23,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, generirali su oglasi na Googleu.

Alphabet je ove godine izdvojio u samostalnu kompaniju gotovo nepoznati odjel za geotermalnu energiju Dandelion, koji će uskoro početi isporučivati energiju kućanstvima.

Čelnica Dandeliona Kathy Hannun izjavila je da njezin tim već nekoliko godina nastoji 'olakšati i učiniti cjenovno pristupačnijim grijanje i hlađenje domova čistim, besplatnim, izdašnim i obnovljivim izvorom energije ispod naših nogu'. Njihova su nastojanja kulminirala kreiranjem neovisne kompanije izvan okvira Alphabeta.

Alphabetov odjel za bioznanosti Verily najavio je pak istraživanje u sklopu kojeg bi se ljudi temeljito pratili godinama, uključujući i genetiku, radi uvida usmjerenih na očuvanje zdravlja.

U Alphabetovom je vlasništvu i Nest, koji je nedavno u ponudu pametnih kućanskih uređaja uključio i sigurnosni sustav.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!