MINISTAR VRDOLJAK

'Odustajanje od Južnog toka neće se odraziti na Hrvatsku'

02.12.2014 u 14:57

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je u utorak u Osijeku kako se odustajanje Rusije od izgradnje plinovoda Južni tok neće ni najmanje odraziti na Hrvatsku

Nakon svečane sjednice osječkog Gradskog vijeća, u povodu Dana grada, Vrdoljak je, na upit novinara o odustajanju Rusije od ovoga projekta, kazao kako je Hrvatska otvorila opciju izgradnje odvojka za Južni tok, jer nije imala priliku biti na glavnoj trasi toga plinovoda.

Nakon toga smo krenuli u projekte istraživanja i eksploatacije plina i nafte te izgradnje LNG-a, što će sada očito biti jedina opcija dobave novoga plina u ovaj dio Europe, a što pokazuje da smo bili u pravu, rekao je Vrdoljak.

Dodao je kako je u vrijeme razgovora o potencijalnoj izgradnji Južnog toka bila otvorena mogućnost izgradnje odvojka, koji sada očito neće biti izgrađen, ali da to 'ništa ne utječe na našu energetsku strategiju i politiku'.

Ruski Gazprom u ponedjeljak je otkazao projekt izgradnje plinovoda Južni tok za južnu Europu, a nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da Moskva neće nastaviti s projektom Južni tok ako mu se Europska unija protivi.

Na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u Ankari s turskim domaćinom predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, Putin je rekao kako Europska komisija nije voljna dati zeleno svjetlo Južnom toku. 'Vidimo da se postavljaju prepreke kako bi se spriječila njegova provedba. Ako ga Europa ne želi provesti, onda on neće biti proveden...Mislimo da je to protiv europskih gospodarskih interesa i da uzrokuje štetu', kazao je Putin.